Kultura
0

Arheološki muzej Zagreb se solidariše sa bh. institucijama kulture

FENA
Aktivnosti Međunarodne inicijative Cultureshutdown, vezane za animiranje javnosti kako bi se skrenula pažnja na položaj institucija kulture u BiH, se nastavljaju, saznaje Fena od profesorice Azre Akšamije koja je inicirala ovu globalnu akciju.

Tako nakon kulturne kampanje "Dan solidarnosti muzeja - 4. mart", u kojoj je učestvovalo 225 institucija u 40 zemalja na pet kontinenata, za Noć muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će otvorena izložba fotografija globalne akcije solidarnosti sa bh. institucijama.

U cilju skretanja pažnje na nimalo zahvalnu poziciju u kojoj se nalaze kulturne institucije Bosne i Hercegovine mjesec dana je trajala kampanja u kojoj su instituicije koje su se priključile žutom trakom brisale svoje eksponate i onda to fotografirali i pravili online izložbu prekriženih eksponata.

"Nakon uspješno organiziranog Dana solidarnosti koji je realiziran uz pomoć više muzeja i institucija u Hrvatskoj i inozemstvu dobili smo priliku organizirati i fizičku izložbu fotografija koje su do sada bile izložene samo u galeriji na web stranicama Cultureshutdown. Naime, povodom Međunarodnog dana muzeja 18.maja u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu po prvi puta će biti fotografije iz institucija koje su sudjelovale u ovom projektu. Planirano je, da zbog interesa javnosti, izložba bude putujuća. Sponzor izložbe je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske", navodi se u izjavi organizatora zagrebačke izložbe.

Autori postavke su Mladen Vuković, glavni bibliotekar Hrvatskog šumarskog instituta u Zagrebu, i Mario Levarda, suradnik Muzeja za Umjetnost i Obrt, koji su u saradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu, organizirali ovu izložbu.

Izložba će biti otvorena od 18. do 22 maja.

Kako navodi Azra Akšamija, profesorica na Programu za umjetnost, kulturu i tehnologiju na Massachussetts Institute of Tehnology (SAD), koja je inicirala "Dan muzeja solidarnosti" zajedno s kolegama platforme Cultureshutdown, pored izložbe u Zagrebu platforma Cultureshutdown radi i na izradi protestnih banera za fasade institucija u BH, za koje će se koristiti fotografije akcija solidarnosti iz cijelog svijeta.

"U okviru akcije je Jasmin Mujanović, doktorant političkih nauka na York University u Kanadi, u aprilu organizirao Cultureshutdow event "Miss Sarajevo: An evening with Bill Carter and CultureShutdown" u Torontu. Za jesen, planiramo diskusije i izložbe na ovu temu u Art Museum of Dallas, Woodrow Wilson Center u Washington DC i u centru Metelkova u Ljubljani", kaže Akšamija.