Kultura
0

32. Internacionalni Film Festival Rotterdam

exkluzivno
Mala ekipa Sarajevo Film Festivala, u kojoj je i pisac ovih redova, otišla je jučer iz Sarajeva za Rotterdam, gdje će u nekoliko narednih dana učestvovati u realizaciji 32. <b>Internacionalnog Film Festivala Rotterdam</b> (IFFR). Ovaj festival je među najvećima u Evropi, a ove godine festival očekuje 350.000 posjetilaca, oko 5.000 gostiju koji će imati priliku pogledati više od 800 filmova u 22 festivalska kina. Za zvanične nagrade festivala zlatnog, srebrnog i bronzanog "Tigra" takmiči se ove godine 14 režisera. Sarajevo-X je rijetki bh. medij koji ima svog specijalnog dopisnika u Rotterdamu.

Zvanično otvaranje je danas 22/01, a čast da otvori festival pripala je filmu Far From Heaven, scenariste i reditelja Toda Haynesa (publika ga se može sjetiti po sjajnom Velvet Goldmine), ove godine nominiranom za četiri Zlatna Globusa.

Drugi dan festivala donosi i dugo očekivanu svjetsku premijeru bosanskohercegovačkog filma Remake, scenariste Zlatka Topčića i reditelja Dine Mustafića. Ekipa Remake je već u Rotterdamu, a detalje sa premijere pročitajte u narednom javljanju.