vijesti
47

Konaković tražio da se redukcija vode pomjeri barem sat poslije ponoći

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Elmedinom Konakovićem, posjetila je danas Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" gdje je razgovarano o funkciji firme, o broju uposlenika, te kako je Konaković kazao "o famoznim mjestima savjetnika, jer ne dozvoljavamo da neko izigrava zaključak Skupštine i Vlade KS".

Dodao je da su problemi u ovom preduzeću identični kao i u drugima, a po prijedlogu mjera, koje ima u planu za stabilizaciju i racionalizaciju snabdijevanja vodom u KS-u, obavezuju na hitno rješavanje.

Kazao je da kada su plate savjetnika mnogo veće od premijerove, i to u trenutku kada radnici u ovoj i drugim firmama imaju dosta manja primanja, ili, u konačnici, kada servis nije funkcionalan, pa građani imaju famozne redukcije, "onda je reorganizacija te firme neophodna, broj potrebnih radnih mjesta, uposlenih ljudi i onih koji rade svoj posao, počevši od vrha pa do dna".

Govoreći i konstantnim redukcijama vode, kao i količini isporučene vode, od rukovodstva preduzeća je zatraženo da barem aktivnije informišu javnost, te izrazio očekivanje da će u narednim danima imati kvalitetne informacije o redukcijama, tako da u dijelovima grada koji imaju redukciju potrošači mogu isplanirati korištenje vode, a zatraženo je i da se redukcija pomjeri barem do jedan sat poslije ponoći.

Kazao je da postoji i problem saniranja stare vodovodne mreže, putem kredita, jer drugi način ne postoji, ali da će taj proces dugo trajati.

"U sistemu pružanja kvalitetne usluge investitorima, izmjena akata, donošenje brzih regulacionih planova, za privlačenje stranih investicija, proaktivnu ulogu mora imati "Vodovod i kanalizacija" u nuđenju rješenja koje investitori traže i tu smo napravili pomake tako da su i ovaj a i raniji sastanci vrlo korisni - naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li uspjeti osigurati kredit od EBRD-a premijer je kazao da ne postoji drugi način osim kredita, te da bi saniranje vodovodne mreže bila jedna od najvećih kapitalnih investicija, jer se na staroj mreži procjenjuju gubici vode do 70 posto, i rješavanje tog problema jedan je od primarnih zadataka Vlade i Skupštine KS.

Direktorica KJPK "Vodovod i kanalizacija" Hasija Busuladžić je izrazila očekivanje da će saradnja u buduće biti intenzivnija i da će se brže rješavati nagomilani problemi.

Govoreći o savjetničkim mjestima, pojasnila je da je po ranijoj sistematizaciji preduzeća postojao odjel za savjetovanje u kojem su bili članovi ranijih uprava, bivši direktori.

Istakla je da je sada u potpunosti proveden zaključak Skupštine i Vlade KS, savjetnici su preraspodijeljeni na druga radna mjesta, gdje će dati doprinos preduzeću jer "oni su iskusni, imaju odgovarajuća znanja pa bi šteta bila da ih se otpusti".

S obzirom da su plate savjetnika bile visoke, kazala je da je to bio dogovor ranijih vlada. Radi se o sedam savjetničkih mjesta, ali će, kako je pojasnila, "plata biti smanjena samo za jednog od bivših savjetnika".

"Kao direktor, predložila sam drugo rješenje, ali po našem Statutu, konačnu odluku donosi Nadzorni odbor preduzeća", kazala je Busuladžić.

Govoreći o redukcijama vode koje su na 55 zona u KS-u, kazala je da će biti napravljena detaljna analiza kako bi se negdje redukcija smanjila.

Kazala je da kvalitet vode odgovara svim zakonskim normama, a kada su u pitanju veliki računi koje građani plaćaju, pojasnila je da u zgradama kolektivnog stanovanja, oni koji ne plaćaju ne mogu biti isključeni s vodovoda, ali se računi izdaju za stvarnu utrošenu vodu. Ipak cijena vode nije ekonomska.