Zakonski propisi
433

Kantonalna inspekcija se oglasila o ispuštanju krvi kurbana u Miljacku

M. G.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Nakon što smo sinoć objavili da se na području Općine Stari Grad pojavilo onečišćenje Miljacke krvlju, dežurni inspektori veterinarske inspekcije odmah su izašli na teren, te u momentu kontrole nisu zatekli ispuštanje krvi kroz kanalizacione cijevi.
Kako su rekli, evidentno je da je do onečišćenja došlo usljed toga što se građani ponovo nisu pridržavali prethodno datih uputstava Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

"Uputstva se odnose na individualna klanja kurbana, odnosno animalni otpad nisu zbrinuli zakopavanjem na imanju porijekla, a što je jedino u skladu sa islamskom tradicijom i zakonskim propisima", navode iz KUIP-a.

Kantonalni vterinarski inspektori će nastaviti pratiti situaciju na terenu.

"Osim predbajramskih kontrola na farmama u KS tokom proteklog mjeseca, kao i nadzora na stočnoj pijaci u Bojniku, juče i danas su angožovani da vrše kontrole nad organiziranim klanjem kurbana u registriranim objektima za klanje, gdje vrše pregled životinja i mesa nakon klanja, te izdaju potvrde o zdravstvenoj ispravnosti", navode iz KUIP-a.

Istakli su da su veterinarsko-zdravstvene preglede jučer vršili i na Jarčedolima, gdje je u njihovom prisustvu pregledano i zaklano više stotina kurbana u organizaciji Rijaseta IZ u BiH.

Podsjećamo, jučer smo objavili video koji nam je poslao čitatelj na kojem se vidi kako je u Miljacku, na dijelu koji se nalazi pored sarajevske Vijećnice, ispuštena velika količina krvi kroz kanalizacione cijevi.