9. aprila
88

Izložba "Moja slika Sarajeva" u Galeriji Boris Smoje

Klix.ba
U sarajevskoj Galeriji Boris Smoje će u ponedjeljak, 9. aprila, u 19 sati, povodom Dana Grada Sarajeva, biti otvorena izložba najboljih fotografija pristiglih na fotokonkurs "Moja slika Sarajeva".

Na izložbi će biti proglašeni i ukupni pobjednici konkursa, koji je otvoren početkom jula 2011. godine i u okviru kojeg je dosad dodijeljeno devet mjesečnih nagrada, fotoaparata Olympus TG-310, za najbolje fotografije Sarajeva, kao i specijalna nagrada za najbolju fotografiju Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa.

"Moja slika Sarajeva" je projekt koji su pokrenuli Fondacija Sarajevo Navigator i Input d.o.o, a koji ima za cilj prezentirati sliku Sarajeva, viđenu očima njegovih građana i njegovih posjetitelja. To je projekt čiji je prevashodni cilj bio da ponudi lijepu sliku o Sarajevu, dajući tako doprinos afirmaciji Sarajeva kao turističke destinacije.

Jezgra projekta je bio internet-konkurs za najbolje fotografije Sarajeva, objavljen na web-stranici www.mojaslikasarajeva.net, snažno povezanoj sa društvenim mrežama, pa je svaku fotografiju bilo moguće komentarisati i ocjenjivati putem Facebooka. Pored Facebook glasača, fotografije je ocjenjivao i stručni žiri te su kombinacijom glasanja svakog mjeseca birane najbolje fotografije za prethodni mjesec, čiji su autori nagrađeni vrijednim nagradama koje je osigurala firma Olympus BH d.o.o.

Od početka konkursa je 1.317 autora putem web-stranice Mojaslikasarajeva.net prijavilo 4.420 fotografija. Stranica Mojaslikasarajeva.net je do sada imala 142.725 posjeta i 89.439 jedinstvenih posjetitelja (izvor: Google Analytics), dok Facebook stranica “Moja slika Sarajeva” danas ima 9.457 fanova.

Najuspjelije fotografije su objavljene na Mojaslikasarajeva.net, na Facebook grupi “Moja slika Sarajeva”, na stranicama mjesečnog gradskog vodiča Sarajevo Navigator, kao i na web-portalu Klix.ba.

Realizaciju projekta “Moja slika Sarajeva” su podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i Klix.ba.