Humanitarne akcije
317

UKCS organizirao pomoć ugroženim područjima

Klix.ba
Povodom vanredne situacije u državi, jutros je održan još jedan hitni sastanak Uprave Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS), na kojem su usvojene mjere pružanja pomoći najugroženijim dijelovima BiH.

Odlučeno je da se u cilju pružanja medicinske pomoći u Maglaju, kao najugroženijem gradu, danas pošalje konvoj iz UKCS-a sa hranom i lijekovima.

Uprava UKCS-a stupila je u kontakt sa svojim partnerima/dobavljačima od kojih je zatraženo da i oni daju doprinos u lijekovima i hrani, za poplavljena područja.

Generalni direktor UKCS-a prof. dr. Damir Aganović stupio je u kontakt i sa Seadom Džananovićem iz Civilne zaštitom ZE-DO kantona, te načelnikom općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, načelnicom Doma zdravlja Maglaj dr. Emirom Drndom i dr. Senanom Huseinagićem te dr. Harunom Hodžićem iz Kantonalne bolnice Zenica kako bi se informisali o tome koji su lijekovi trenutno najpotrebniji, te da li postoji potreba za mobilinim internističkim i hirurškim timovima UKCS-a, koji su u pripravnosti.

Univerzitetski klinički centar Sarajevo poslati će i tim ljekara na teren, koji će biti na raspolaganju stanovnicima Maglaja, u slučaju potrebe za medicinskim uslugama.

UKCS će pružiti pomoć svim licima kojima ne mogu biti pružene zdravstvene usluge u mjestima njihovog prebivališta.

Konvoj sa lijekovima, hranom i higijenskim potrepštinama danas je oko 16 sati otišao u Maglaj. Prema riječima prof. dr. Damira Aganovića, UKCS je spreman sa svim svojim kapacitetima pomoći svima onima kojima je potrebna medicinska pomoć u BiH.

"UKCS je već dva dana u stanju pune pripravnosti. U pripremi je plan za masovno zbrinjavanje ranjenih i povrijeđenih, pojačane su i dežure, a imamo i mobilne internističke, hirurške i pedijatriske timove. U pripremi su i timovi infektologa i epidemiologa. U kontaktu smo i sa ljekarima iz ZDK. Iznenađeni smo spremnošću velikog broja farmaceutskih kompanija i tržnih centara koji su se odazvali ovoj akciji", istakao je prof. dr. Aganović.

Glasnogovornica UKCS-a Muamera Šehić dio je tima koji je danas otputovao za ovaj grad. Ona će svim novinarima biti na raspolaganju tokom boravka u Maglaju.

"Zahvaljujemo se donatorima, koji su nesebično pomogli, a to su: Bosnalijek, Inel Mostar TPDC, Vinojug, Gold Mignon, Bingo, Deni prom marketi, Medichem, FarmaVita, BosnaMedic, Sedžan, Megamarkt, Italgroup, Genera, Emporium Medical, Mark Medical, Farmis i Sarajevofarm. Posebno se zahvaljujemo Konzumu. Također, ovoj akciji UKCS odazvat će se u narednim danima i drugi dobavljači među kojima je Semikem", istaknuto je u saopćenju za javnost.