Prve trojke s Jezera
587

Porodica Vukšić: Nemamo od čega živjeti, ali djeca nas usrećuju

Piše: Tatjana Sekulić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U kući porodice Vukšić iz Sarajeva uvijek je veselo i bučno. Sedmeročlana porodica živi u teškim uslovima, otac Krešimir i majka Belma su nezaposleni, ali i pored neimaštine su sretni, jer ih svakodnevno uveseljavaju njihove trojke Nejra, Sara i Faris te sin Sabahudin i kćerka Medina.

Belma je 2011. godine na svijet donijela trojke, prve rođene u obnovljenoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru. Njena sreća miješala se sa strahom jer je znala da djecu mora dovesti u stan u kojem se zidovi obrušavaju, gdje nema kupatila niti grijanja.

Težak život olakšava graja djece

"Bili smo presretni kada su se rodili Nejra, Sara i Faris. Ja sam svakodnevno bio na Klinici i svaki dan kada bih došao prvo bih tražio da vidim kartone djece. Svi su pitali za žene, a ja za djecu pa su me ljekari proglasili najboljim ocem", kroz smijeh nam je ispričao Krešimir.

Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, predstavnika vlasti, a najviše visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, stan porodice Vukšić je tokom dvije godine gotovo u potpunosti obnovljen.

"Hvala svima koji su pomogli da djeca danas imaju kupatilo i sobe u kojima se zidovi ne obrušavaju. Najviše Inzku i Harisu Čauševiću iz NVO Svjetlo, čiji sam član", kazao je Krešimir za Klix.ba.

Ipak, iako je stan uslovan za boravak sedmeročlane porodice, ostalo je još mnogo toga što treba popraviti i renovirati.

"Podovi propadaju, djeci je hladno s nogu, a mi nemamo novca da sami to obnovimo", kazao je Krešimir, nastavivši:

"Živi se teško, svakodnevno se borimo. Nije lako izdržati cijeli mjesec sa 320 KM, koliko imamo primanja. Pomagali su nama mnogi, ali sve je to jednokratno. Supruga i ja bismo željeli da radimo i da sami osiguramo novac za našu porodicu".

Vukšići žele posao da bi vjerovali u bolju budućnost

Dvogodišnje trojke će od februara krenuti u vrtić, s obzirom na to da im je Javna ustanova Djeca Sarajeva omogućila besplatan boravak.

"Ja ću tada imati vremena da radim i zaista bih voljela naći posao. I prije sam radila kao čistačica, pospremala sam ljudima i sada bih vrlo rado prihvatila takav posao. Suprug je bolestan, ali bi i on mogao raditi kao kurir ili portir. Ne možemo stalno tražiti milostinju, želimo naći posao", kazala je Belma.

Kako je biti majka petero djece, ona najbolje zna, ali, kako je istakla, ponosna je na svoju djecu koja joj ne zadaju mnogo brige, a u svim poslovima joj pomažu stariji sin Sabahudin i kćerka Medina, njena djeca iz prvog braka.

Sabahudin sanja da trenira u FK Sarajevo

"Nikada mi nije problem da pomognem majci. Nejra, Sara i Faris su dobra djeca. Unervoze se samo kada su gladni. Ja idem u školu, a kada se vratim čuvam njih. Naravno, nađem vremena i da učim", ispričao je Sabahudin koji pohađa treći razred srednje Poljoprivredne škole.

Kao i svako dijete, i Sabahudin ima želje, ali je veoma skroman. Najbitnije mu je da njegove mlađe sestre i brat imaju sve što im je potrebno. Ipak, otkrio nam je kako bi volio sa svojim prijateljima iz razreda otići na ekskurziju, ali njegovi roditelji mu to ne mogu priuštiti.

"Želja mi je i da igram nogomet. Prije sam trenirao u Bubamari i dobar sam u tom sportu. Najviše bih volio trenirati u FK Sarajevo, ali nemamo novca za to, članarina je skupa, a ja nemam ni opremu", kazao je Sabahudin tužno spuštajući pogled.

Neophodne pelene, hrana za djecu, odjeća

I dok troje najmlađe djece veselo trči kroz sobu igrajući se metalnim posudama i plastičnim čašama, majka Belma nam je ispričala kako je usitinu teško prehraniti veliku porodicu.

"Potrebne su nam pelene za djecu, mlijeko, keks, odjeća... i drva nam nestaje. Vjerujem da ima dobrih ljudi koji su u mogućnosti da nam pomognu".

Ipak, neimaština i težak život ne narušavaju porodični sklad porodice Vukšić. Krešimir je prihvatio Sabahudina i Medinu kao svoju djecu.

Dom u kojem se proslavljaju svi praznici

"Ja sam Hrvat, a supruga Bošnjakinja. I to uopće nije bitno. U našoj kući se sve slavi i Bajram i katolički Božić, skromno kako već možemo priuštiti", kazao je Krešimir, a Sabahudin je dodao da on proslavlja i pravoslavni Božić.

No, sreća ove porodice bi bila potpuna kada im budućnost ne bi bila toliko neizvjesna. Kada bi bili sigurni da će njihova djeca svaki dan imati obrok na stolu, a oni posao zahvaljujući kojem će omogućiti djeci bezbrižan život.

Svi koji žele pomoći porodici Vukšić mogu to učiniti uplatom na:

UniCredit Bank Kardinala Stepnica, Mostar 88000 Račun: 40013315001 Transakcijski račun: 3386902551994358

Ili pozvati porodicu Vukšić na broj 062/001-371.