Možete se pridružiti
253

Planinarski vodiči iz Sarajeva organizuju humanitarnu turu do Visočice za samohranu majku troje djece

N. V.
Foto: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo
Foto: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo
Stanica planinarskih vodiča Sarajevo organizuje Humanitarnu planinarsku turu na planinu Visočicu do vrha Vito na 1.950 metara nadmorske visine.

Tura "VITO – VISOČICA 2023" planirana je za 1. oktobar, a prikupljena sredstva od humanitarne ture idu porodici Nezir, samohranoj majci troje djece iz mjesta Kobiljak kod Dobroševića (Sarajevo) čiji je otac nesretno stradao na radnom mjestu.

Detaljnije informacije o porodici kao i eventualni kontakt nalaze se u Stanici planinarskih vodiča Sarajevo i humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba.

Predviđena ruta kretanja je Prokletnice – Mahale – Vukovo vrelo – vrh Vito 1050 m n/v – Mahale, a staza je kondicijske srednje teška. Tehnički nije zahtjevna i omogućava normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala. Trajanje ture - uspona je oko 3 - 4 sata.

Ovo planinarsko društvo organizuje autobuse za prevoz do Visočice, no moguće je doći i u ličnom aranžmanu. Autobusi kreću ispred Zemaljskog muzeja u ulici Zmaja od Bosne 3 u 7:30 sati, a start ture planiran u 9.00 sati. Povratak se očekuje isti dan oko 16:00 sati.

"Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini. Učesnici ture su dužni da ponesu osnovnu planinarsku opremu, da se pridržavaju planinarske etike, a svaki pojedinac preuzima odgovornost za vlastitu psihofizičku pripremljenost za turu. Potrebno je ponijeti svoju hranu.

Uplata za turu i prijevoz iznosi 20,00 KM za učesnike koji idu autobusom (djeca 10,00 KM). Za učesnike koji na područje Visočice stižu vlastitim prijevozom 10:00 KM (djeca 5,00 KM) ili prema materijalnim mogućnostima učesnika s obzirom na to da je riječ o humanitarnoj turi.

Uplate treba vršiti vodičima na terenu ili Sekretaru SPV Sarajevo na licu mjesta.

Za sve one koji ne budu mogli uplate izvršiti kod vodiča na terenu ili direktno sekretaru, kao i one koji ne dolaze direktno na turu, akciju mogu podržati i bez učešća na turi. Uplate mogu izvršiti na računa: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo na Žiro račun: 3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura Vito – Visočica 2023.g.

U zavisnosti od vremenskih i drugih uslova ili eventualnih nepredviđenih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Potrebno je na vrijeme izvršiti sve gore navedene radnje koje uključuju opremu, prijave, uplate i mjere koje budu važile na dan održavanja ture.

Više informacija možete vidjeti na Facebook linku događaja.