Humanitarne akcije
244

Od hashtaga na Facebooku do brenda: Svi žele majice #SviZaŽivot

Piše: E. M.
Prije četiri mjeseca altruisti iz Zenice u saradnji sa Udruženjem građana za afirmaciju humanih ideja (AHI) pokrenuli su projekat "Sve za pet", gdje je onima koji žele učestvovati u ovom projektu omogućeno da sa simboličnih pet konvertibilnih maraka na mjesečnom nivou učestvuju u liječenju bolesne djece.

Projekat je naišao na dobar odziv građana već u samom početku i prikupljena su značajna sredstva koja će osigurati finansiranje ili sufinansiranje troškova liječenja, a u zavisnosti od vrste oboljenja.

Da bi se projekat učinio pristupačnijim za širu populaciju i da bi se osiguralo dovoljno sredstava za prvobitnu namjenu, ekipa altruista iz Zenice: Merima Zilić, Semir Spahić i Aldin Kajmaković, došli su na ideju da se sredstva, osim simboličnih članarina, prikupljaju kupovinom vaučera na CityDealu, te organizovanjem humanitarne akcije, koja će se održati u periodu od 01. aprila do 01. maja, gdje će putem internet prodaje biti organizovana aukcija potpisanih rekvizita najboljih sportista svijeta.

Doprinos dali i vrhunski svjetski sportisti

U razgovoru za Klix.ba Aldin Kajmaković je izjavio da je do sada prikupljen veliki broj rekvizita.

"Na pomenutoj aukciji bit će ponuđeni potpisani sportski rekviziti, dresovi, šorcevi i majice najboljih sportista iz svijeta fudbala, košarke, rukometa, kao i iz svijeta borilačkih sportova. Neka od imena čija će oprema biti ponuđena su: Zlatan Ibrahimović, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Cristiano Vieri, Jusuf Nurkić, Dražen Petrović, Damir Mršić, Ivano Balić, Nikola Prce, Mirsad Terzić, potpisan dres Atletico Madrida sa potpisima najvećih rukometnih imena današnjice, Nick Diaz, Alistar Overem, potpisana sportska oprema Adnana Ćatića, potpisan dres Engleske fudbalske reprezentacije, Celtica, i mnogih drugih", izjavio je Kajmaković.

Od hashtaga na Facebooku do brenda

Majice #SviZaŽivot, koje besplatno štampa kopirnica "Eurocopy" u Zenici, postale su brend u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i zemljama svijeta. Simbolična cijena majice je 10 KM, a za samo desetak dana prodato je skoro 800 primjeraka. Zahtjevi i danas pristižu iz Sarajeva, Bugojna, Travnika, Belgije, Australije, Austrije, Amerike...

"Svi žele da budu dio ekipe koja će dati svoj doprinos te pomoći liječenju djece. Majice kupuju zdravstvene ustanove, ugostiteljski objekti, sportski kolektivi i pojedinci. U srijedu se igra derbi Premijer lige u rukometu između RK Bosna i RK Vogošća Poljine Hills, a ekipa Bosne će istrčati u majicama sa sloganom #svizaživot i na taj način dati doprinos projektu. Dva dana kasnije, OKK Čelik igra prvenstvenu utakmicu i takođe će se pojaviti u 'našim' majicama. Treba napomenuti da je ova ekipa učestvovala u sufinasiranju dijela troškova liječenje Edina Mujkanovića, Mirze Bjeloglavića, te već postoji zahtjev za sredstva koja ćemo odobriti i u martu", dodao je Kajmaković.

Koordinatori humanitarne aukcije i Projekta "Sve za 5" su Merima Zilić, Semir Spahić i Aldin Kajmaković, a sve dodatne informacije se mogu dobiti i putem njihovih Facebook profila.

Za sve one koji žele da se priključe projektu, račun za eventualne uplate je: Projekat "Sve za 5" Udruženje građana za afirmaciju humanih ideja Broj računa 1418010009368898, BBI banka