Humanitarne akcije
888

Djevojčici Hani hitno potrebna operacija kako ne bi ostala paralizovana

Piše: A. Dž.
Umjesto da se igra s vršnjacima, smije se, trči i uživa u dječijim radostima, dvoipogodišnja Hana Ćatić iz cazinskog naselja Krakača prikovana je za krevet. Ljekari su joj po rođenju dijagnosticirali lipom na kičmenoj moždini (Lipomielomeningocoela) koji bi je, ukoliko se hitno ne operiše, mogao ostaviti paraliziranom do kraja života.

Hanini roditelji Hasibe i Almir Ćatić ovih dana proživljavaju najtežu životnu dramu. Imaju samo dva mjeseca da osiguraju iznos od 17.000 dolara i odvedu svoju kćerkicu u kliniku Acibadem u Istanbulu na operaciju koja bi mogla biti spasonosna.

Hasibe priča za naš portal kako su i oni, kao i mnogi, bili žrtve neznanja domaćih ljekara.

"Kada su Hani u Sarajevu dijagnosticirali lipom na kičmi, rekli su nam da nikada neće moći hodati, jer lipom raste kako raste i ona. Međutim, ona je u 11. mjesecu ipak prohodala. Ljekari su nam govorili da će je operisati kada ojača, međutim u jednom momentu su nam rekli da nemaju dovoljno iskustva za tako zahtjevnu operaciju", priča Hasibe.

Roditelji su nakon toga pomoć potražili u Tuzli, gdje im je rečeno da su zakasnili i da lipom više nije operabilan, jer je otišao preduboko.

"Savjetovali su nam da probamo u inozemstvu i tako smo otišli u kliniku Acibadem, gdje su nam rekli da imamo samo dva mjeseca, jer svako odgađanje može biti opasno", priča Hasibe i dodaje da turski ljekari garantuju da će Hana hodati nakon operacije.

Uslijedile su molbe da Zavod zdravstvenog osiguranja finansira operaciju, međutim Ćatići su dobili odbijenicu uz obrazloženje da se te vrste operacije mogu raditi i u BiH.

Stoga Hani i njenim roditeljima sada preostaje samo da se uzdaju u dobrotu ljudi koji će im pomoći da prikupe novac za komplikovanu neurohiruršku operaciju i omoguće svojoj kćerkici normalan život. Hana više ne smije da se kreće i igra sa svojim vršnjacima jer svaki pad za nju bi bio koban.

Žiroračun za uplate iz BiH:

Raiffeisen bank dd BiH, Zmaja od Bosne bb, Sarajevo, BiH

Ime i prezime: Ćatić Hasibe za Ćatić Hanu, Krakača bb, Pećigrad

JMBG: 0803989117454

Broj računa: 1613000060895394

Devizni račun za uplate iz inozemstva:

Raiffeisen bank dd BiH, Zmaja od Bosne bb, Sarajevo, BiH

SWIFT: RZBABA2S IBAN: BA391612000095916518

Uplate vršiti na ime Hasibe Ćatić, Krakača bb Pećigrad.

Porodicu Ćatić možete kontaktirati i putem telefona 061/621-758 ili 062 965 502, a otvorena je i Facebook grupa za podršku Hani.