Humanitarne akcije
27

Četvero djece porodice Dedović nakon smrti majke treba pomoć dobrih ljudi

Klix.ba
Koliko sudbina može biti surova govori i životna priča porodice Dedović, koja je prije dva mjeseca ostala bez majke i supruge koja je preminula usljed bolesti.

Ostao je, tako, demobilisani borac Halim Dedović da sam skrbi o četvero djece - Mirsadu (18), Jasminu (10), Hilmi (6) i najmlađoj Jasmini kojoj je samo tri godine.

Halim se sa svojom suprugom borio da djeci obezbijedi kakav-takav život, teškom mukom su podigli kuću, no nisu je uspjeli završiti pa sad žive u podstanarima.

Osim što nemaju adekvatan prostor za život, Dedovići oskudijevaju u svemu - hrani, odjeći, obući...

I kao da im život nije zadao dovoljno udaraca, najstarijem sinu Mirsadu dijagnosticiran je karcinom crijeva, pa je Halimu sad to još jedna velika briga. Nakon što su saznali za tešku sudbinu ove porodice, posjetili su ih aktivisti Udruženja Pomozi.ba.

"Kada uđete u kuću Dedovića, kuću u kojoj žive kao podstanari, nemate šta puno vidjeti. Vidite veš koji se suši u hodniku, vidite vodu koja curi ispod veš mašine, vidite ispucanu sećiju i ormar na izdisaju, vidite šporet koji lagano pucketa i grije hladne zidove na ovim zimskim minusima. Ali dragi moji prijatelji, može se tu vidjeti nešto i lijepo, nešto što ne može zasjeniti ni stari namještaj ni sav belaj koji ih je zadesio, a to su lijepa lica one djece, djece tako mirne i djece koja ništa ne traže bez obzira što im dosta toga treba. Kako to da su djeca u neimaštini uvijek najmirnija, najskromnija i najviše ispunjena tom nekom energijom koja se ne može riječima opisati. Mala Jasmina se u nedostatku majke nikako ne odvaja od svog šestogodišnjeg brata Halima i koliko god smo se trudili da je uslikamo samu ona se nije htjela odvojiti od njega i vjerujte da se srce steže od te scene", napisao je Elvir Karalić iz Udruženja Pomozi.ba na svom Facebook profilu.

Nakon toga, javilo mu se na stotine ljudi da pomognu ovoj porodici. Prioritet je, kako kaže, završavanje kuće u kojoj će djeca moći normalno da odrastaju.

Ukoliko i vi želite i možete pomoći porodici Dedović, račun za uplate je:

Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67 Za uplate iz inostranstva :

Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000 Sarajevo Svrha : Za porodicu Dedović Paypal : [email protected]

Kontakt Dedovića je: Ajvaz Dedina 39, Sokolović Kolonija - Sarajevo; Telefon: 062 274 979. Za sve ostale informacije, možete se obratiti Udruženju Pomozi.ba putem Facebook profila.