Humanitarne akcije
169

Akcija "Hrana, ne oružje" u Zenici: Za samo sat vremena aktivisti podijelili svu hranu

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je održana akcija "Hrana, ne oružje" (HNO) tokom koje su građanima Zenice aktivisti pokreta HNO, dijelili besplatnu hranu.

Prema riječima Dine Brljevca, jednog od današnjih aktivista u Zenici, akcija je ispunila svoj cilj, a odziv građana je bio zadovoljavajući.

"Odzivom smo zadovoljni s obzirom da je ovo prva akcija. U roku od jednog sata podijelili smo svu hranu koju smo prikupili i što je najbitnije, ništa se nije bacilo. HNO je aktivistički kolektiv koji se bavi nenasilnim direktnim akcijama, gdje se sakupljanjem i recikliranjem odbačene hrane, u obliku dijeljenja toplih obroka, želi ukazati na krizu vrijednosti", kazao je Brljevac.

S obzirom da je akcija koja je danas sprovedena ispunila svoj cilj, zenički aktivisti očekuju aktivno sudjelovanje i svojih sugrađana, koji se mogu pridružiti, kako bi zajedno pomogli drugima.

HNO pokret iz Zenice mogu kontaktirati preko Fan grupe na Facebooku ili na mail adresu: [email protected]

Pokret ima preko 175 kolektiva koji dijele hranu i protestvuju protiv rata i siromaštva, po cijeloj Americi, Evropi i Australiji. Proteklih godina njihov aktivizam se proširio i na balkanske prostore.