vijesti
535

GRAS bogatiji za 15 autobusa

Piše: D. K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevsko preduzeće GRAS od danas je bogatije za 15 autobusa, koje je doniralo istanbulsko Javno preduzeće za transport (IETT).

Tim povodom danas je u krugu preduzeća GRAS održana svečana primopredaja Mercedesovih autobusa.

IETT ukupno je GRAS-u donirao 30 autobusa, od kojih se u Sarajevu već nalazi njih 15.

Radi se o polovnim autobusima, već korištenim u istanbulskom gradskom saobraćaju, ali i renoviranim prije isporuke u Sarajevo.

Od ponedjeljka će u saobraćaj biti pušteno sedam, dok će se preostalih osam autobusa na putevima naći nakon što bude okončana procedura njihove registracije.

Preostalih 15 autobusa u okviru IETT-ove donacije GRAS-u, u Sarajevo bi trebali stići ubrzo.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je ovom prilikom da je ova donacija rezultat saradnje pobratimskih gradova Istanbula i Sarajeva.

"Znamo u kakvom je stanju vozni park GRAS-a. Nakon ove, uslijediće i donacija 20 tramvaja, koji će moći da prime duplo više putnika od naših. Oni su u veoma dobrom stanju, a donirat će ih turska Konya, također grad pobratim Sarajeva. Na taj ćemo način u GRAS-u imati takoreći obnovljen vozni park", rekao je Komšić.

Generalni direktor GRAS-a Avdo Vatrić rekao je da ovako vrijedni pokloni stižu samo od pravih i iskrenih prijatelja.

"Posebno me raduje činjenica da će građani Sarajeva imati kvalitetniji i udobniji javni gradski prevoz, koji se u posljednje vrijeme odvija otežano i u smanjenom obimu, a najviše nam nedostaju autobusi", dodao je Vatrić.

Savjetnik gradonačelnika Istanbula Ismail Hakkı Turunç podsjetio je prisutne da je prije 20 godina, kada je na funkciji graonačelnika Istanbula bio današnji turski premijer Recep Tayyip Erdoğan, taj turski grad Sarajevu poklonio 20 autobusa.

"Nadam se da će ovi autobusi biti od koristi građanima Sarajeva", dodao je Turunç.

Donirani autobusi pokrivat će sarajevska rubna područja, a svaki od njih ima 36 sjedećih mjesta.