Prijateljstvo dva grada
17

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković proglašen počasnim građaninom Sarajeva

A. B.
Abdulah Skaka i Zoran Janković, Foto: Grad Sarajevo
Abdulah Skaka i Zoran Janković, Foto: Grad Sarajevo
Na inicijativu gradonačelnika Abdulaha Skake gradski vijećnici su gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića proglasili počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Janković dao je izuzetan doprinos razvijanju i jačanju tradicionalnog prijateljstva između gradova Ljubljane i Sarajeva.

"Zahvaljujući njegovoj posvećenosti i snažnoj podršci, međusobne veze dva grada partnera, ozvaničene Protokolom o saradnji 2002. godine, odvijaju se na obostrano zadovoljstvo građana, u oblasti privrede, kulture, turizma, sporta, infrastrukturnih projekta, univerzitetske i saradnje između mladih, kroz članstvo u međunarodnim asocijacijama gradova i sl.", naveli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Njegova tolerancija i multikulturalna svijest su, kako su dodali, potvrđene osiguravanjem uslova za izgradnju islamskog vjersko-kulturnog centra u Ljubljani.

Grad Ljubljana na čelu s gradonačelnikom Jankovićem učestvovao je u obnovi Vijećnice u Sarajevu, a odnedavno i jedna ulica u Ljubljani nosi naziv Sarajevska.