vijesti
21

Wigemark: BiH neće dobiti pozitivan odgovor bez rješavanja pitanja Mostara

Piše: Er. M.
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako BiH neće moći dobiti pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo niti će moći postati kandidat za EU bez rješavanja pitanja Mostara.

Ambasador je upitan hoće li Evropska komisija tolerisati tehnička pitanja koja nemaju veze s politikom, a u povodu izjava član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića koji prijeti blokadom zbog odluke o objavi rezultata popisa u BiH.

"Nemam namjeru komentarisati unutrašnja pitanja i previranja u BiH, ali je EU vrlo jasna - vaša aplikacija je primljena u pozitivnom smislu. Da biste išli naprijed morate sprovesti socijalne i ekonomske reforme", rekao je Wigemark gostujući u emisiji Bosanski vjestnik koja se emituje na Face televiziji.

On je istakao kako je BiH blizu posjedovanja mehanizma koordinacije koji će održavati kompleksnost BiH. Ambasador je rekao da mu je žao što je popis dio kontroverzi i da je državi ostalo malo vremena da riješi ovo pitanje.

"Naše mišljenje je da je BiH postupila u skladu sa odlukama. Mislimo da je ovo bila dobra odluka", rekao je Wigemark komentarišući odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Wigemark je kazao i kako svi komentarišu rezultate popisa, ali da mu nije jasno na osnovu čega to rade, s obzirom da podaci još nisu objavljeni. On je upitan i kako komentariše to što se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović sastao sa Mladenom Ivanićem i rekao mu kako će se "naći način da se povuče odluka Jukića", Wigemark je odgovorio da je previše političkog uplitanja na svakom nivou.

On je kazao kako je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom razgovarao o popisu i evropskim integracijama te da im je Dodik kazao kako podržava EU integracije. Wigemark je dodao da je kasnije čuo kako je Dodik novinarima izjavio da će prihvatiti Ivanićevo odbijanje SSP-a.

"Kada je u pitanju SSP, vi dobijate najbolji mogući dogovor u odnosu na bilo koju drugu zemlju ikada. Čak bolji i od onog koji smo dali Srbiji", kazao je Wigemark.

Bosance i Hercegovce je podsjetio da zavise od trgovine sa Evropskoj uniji s obzirom na to da je 70 posto naše trgovine okrenuto prema EU.