vijesti
0

Šestorka saglasna: Što prije ispuniti uvjete iz Mape puta

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Učesnici sastanka koji je danas održan u Delegaciji EU u BiH pod predsjedavanjem generalnog direktora Direkcije za proširenje EU Stefana Sannina saglasni su da mora biti jasno definirana parlamentarna većina koja treba preuzeti odgovornost za (ne)ispunjavanje uvjeta iz Mape puta, kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Dodao je da je SDA u ovoj oblasti spremna raditi sa svim strankama, a u cilju definiranja parlamentarne većine.

"Iz ovoga ne isključujemo niti jednu stranku i spremni smo sa svima razgovarati", zaključio je Tihić.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić naglasio je da su stavovi ove stranke vrlo jasni: nema trećeg entiteta, nema asimetričnog rješenja, a evropski put nema alternativu.

"Očekujemo da će odmah nakon izbora biti upriličen sastanak "šestorke" na kojem će biti pronađena rješenja koja će dovesti do što bržeg ispunjavanja uvjeta iz Mape puta", rekao je.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo ljubić je u obraćanju novinarima podsjetio na prijedlog koji su ova stranka i HDZBiH uputili u proceduru te istakao da je ovaj prijedlog na tragu onoga što EU zahtijeva od BiH.

"Čamac zvan BiH opasno se ljulja. Europska perpektiva ne samo da nema alternative već je uvjet opće stabilnosti BiH u postojećoj konstelaciji odnosa. Prvi korak na tom putu je ispunjavanje Mape puta koja ima svoj kalendar, a za to je potrebna konsolidacija parlamentarne većine", rekao je Ljubić.

Prijedlog koji je, po riječima Ljubića, na ovom sastanku iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a koji se tiče izbora članova Predsjedništva, za HDZ1990 je u potpunosti neprihvatljiv, pa i opasan za dugoročnost odnosa u BiH.

"zetbegović je predložio biranje po principu 2+1, pri čemu bi dva člana bila birana iz FBiH bez etničkog predznaka i jedan iz RS-a. To je za nas u potpunosti neprihvatljivo", naglasio je Ljubić.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je u izjavi za medije istakao da je na sastanku raščišćeno pitanje neophodnosti vrlo jasne parlamentarne većine.

"Naime, Tihić je rekao da je otvoren za sve moguće parlamentarne većine, ali upoznali smo domaćine da je koalicija SDP-SDA okončana na svim nivoima jer su to dvije stranke koje potpuno drugačije vide budućnost BiH", kazao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju implementacija presude "Sejdić-Finci" Lagumdžija je kazao da je dobro što su HDZBiH i HDZ1990 uputili prijedlog u parlamentarnu proceduru jer taj dokument otvara prostor da se, uz određene izmjene, vremenski stignu rokovi EU.

"Njihov prijedlog sam po sebi nema podršku", naglasio je.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić danas je službeno inicirao razgovore lidera odmah po završetku lokalnih izbora.