vijesti
4

Ljekari uzimaju najviše: Korupcija u zdravstvu gorući problem bh. društva

Piše: J. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sistem zdravstvenog osiguranja u BiH je jedan od najpodložnijih korupciji. Zbog fragmentiranosti, teško je uspostaviti odgovarajuće mehanizme, saradnju, planiranje i praćenje zdravstvenih sistema na svim nivoima vlasti. Teško je dobiti cjelovit uvid u transparentnost rada ministarstva i institucija te uvesti učinkovite mehanizme za sprečavanje, nadzor i kontrolu korupcije.

Korupcija u bh. zdravstvu uključuje mito od privatnih dobavljača za pobjedu i ugovor o javnim nabavkama, pronevjere javnih resursa za privatnu korist, određenim čelnim ljudima državnih medicinskih ustanova se daje novac "ispod stola" kako bi primili pacijente preko reda, ponudili im bolju uslugu ili jednostavno primili nekoga za posao. Javna je tajna da se posao u sarajevskim medicinskim ustanovama kupuje za 10.000 do 20.000 maraka.

Zbog ovakvog jedno slučaja, krajem prošle godine SIPA-e je na području Tuzle uhapsila Midhata Osmanovića, zastupnika Stranke za BiH u Parlamentu Federacije BiH i Velida Torića, v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koje Tužilaštvo BiH tereti da su organiziranim i zajedničkim djelovanjem, od jedne osobe uposlene na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000 KM, kako bi riješili radni status i zaposlenje navedene osobe.

Korupciju najoštrije sankcionisati

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH, u razgovoru za Klix.ba kaže da Federalno ministarstvo zdravstva prvenstveno kroz donošenje zakonskih rješenja radi na unapređenju sistema i stvaranju takvog pravnog okvira u kojem je prostor za sve vrste nepravilnosti, te svakako i korupciju sveden na minimum.

"U tom smislu, Ministarstvo je u protekle tri godine pripremilo 15 zakona i više od 70 podzakonskih akata, to jest pravilnika iz oblasti zdravstva, upravo kako bi jasnije i decidnije definirali pravila funkcioniranja sistema. Također, reformski proces informatizacije zdravstvenog sistema koji je u toku indirektno je i u službi prevencije korupcije jer omogućava bolje praćenje svih procesa u okviru sistema", kaže Mesihović.

On naglašava da su shodno Strategiji razvoja zdravstva od 2008. do 2018. u FBiH, kao i državnom Strategijom borbe protiv korupcije, sve javne zdravstvene ustanove obavezne donijeti interne planove borbe protiv korupcije što je, tvrdi, većina zdravstvenih ustanova u proteklom periodu i učinila.

"Moram dodati da nam je u tom segmentu dosta pomogla i saradnja sa organizacijama civilnog društva", kaže ministar zdravstva.

Fragmentiran sistem zdravstva u FBiH

Mesihović ističe da je pojedinačni slučaj krivično djelo i svaki pojedinačni slučaj treba najoštrije sankcionirati.

"Svjesni smo percepcije javnosti o korupciji u zdravstvu i brojnih anonimnih istraživanja, ali i uistinu malog broja otkrivenih i procesuiranih pojedinačnih slučajeva. Smatramo da, generalno, ne samo u zdravstvu, borba protiv korupcije, pored stvaranja takvog okvira u kojem je mogućnost koruptivnog ponašanja svedena na minimum, podrazumijeva otkrivanje i sankcioniranje konkretnih imena i prezimena. Upravo zato ponavljamo i apostrofiramo da je korupcija osobina pojedinca, a ne profesije", kaže Mesihović.

Izuzetno fragmentiran i rascjepkan zdravstveni sistem, kao i podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i kantona u oblasti zdravstva, za rezultat, između ostalog, imaju i 11 ministarstava zdravstva, 11 zavoda zdravstvenog osiguranja i 11 zavoda za javno zdravstvo.

"Sve te institucije imaju široku nadležnost i autonomiju u donošenju odluka, provođenju zakonskih rješenja i općenito vođenju procesa u zdravstvenom sistemu. To implicira i da je i broj tzv. kritičnih tačaka za pojavu korupcije veći, ali i da je monitoring procesa u zdravstvenom sistemu, što je bitan segment ne samo u borbi protiv korupcije nego i za kreiranje bolje zdravstvene politike, ograničen. Jača centralizacija funkcija unutar zdravstvenog sistema podrazumijeva i centralizaciju odgovornosti što bi, vjerujem, doprinijelo uspostavi efikasnijeg zdravstvenog sistema", kaže Mesihović.

Strategija u RS-u

U Republici Srpskoj je krajem 2008. godine usvojena Strategija suzbijanja korupcije povodom koje je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite tog bh. entiteta izradilo Akcioni plan za provođenje Strategije.

"Strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2013 - 2017. godine je analizirala stanje i potencijalne rizike za korupciju u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Korupcija se može javiti u svim fazama liječenja neke osobe, kao npr. primanje novca ili poklona od pacijenata, povezanost između zdravstvenih radnika zaposlenih u državnim ustanovama i njihovih kolega u privatnoj praksi, zatim kao pokloni koje farmaceutske kompanije nude doktorima medicine u svrhu propisivanja lijekova, subjektivno odlučivanje prilikom nabavke lijekova i medicinske opreme ili prilikom zapošljavanja", kaže za Klix.ba resorni ministar u Vladi RS-a.

Evropska komisija je u svom Izvještaju o napretku za 2013. godinu istakla da je korupcija raširena i u javnom i u privatnom sektoru i da negativno utiče na sve sfere života, ekonomski razvoj i vladavinu prava. To uključuje i sektor zdravstva u BiH gdje su neophodne aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Međunarodna zajednica podržava borbu protiv korupcije

"Građani Bosne i Hercegovine trenutno plaćaju visoku cijenu korupcije – političku, socijalnu i ekonomsku cijenu, što predstavlja veliki teret za njihov svakodnevni život. Ove bojazni su se s razlogom našle u središtu nedavnih protesta. Politička cijena korupcije ogleda se u gubitku političkog povjerenja. Socijalna cijena ogleda se u većoj nejednakosti, isključenosti iz društva i smanjenom socijalnom kapitalu. Ekonomska cijena ogleda se u manjim prihodima, manjem rastu, većim potrošačkim cijenama, većim investicionim troškovima, većem neformalnom sektoru i smanjenoj konkurentnosti. Ukupna ciljana podrška EU borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini trenutno iznosi oko 11 miliona eura. Stručnjaci EU radili su zajedno sa vlastima Bosne i Hercegovine na izradi strategije i akcionog plana kako bi Agencija za sprečavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije postala funkcionalna", kaže za naš portal glasnogovornik Delegacije EU/EUSR-a Andy McGuffie.

Dodaje da međunarodna zajednica u našoj zemlji ulaže veliki trud u sektor primjene zakona i pravosuđa.

Borba protiv korupcije je važna komponenta ukupne podrške EU primjeni zakona. Postoji hitna potreba da se nešto uradi djelom, a ne samo riječima, da se iskreno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iako su pojedinci podložni i uključeni u korupciju, individualni faktor sam po sebi nije potpuno rješenje. Prava pomoć za ubuduće stići će kada politički akteri budu osigurali uslove koji će omogućiti agencijama za provođenje zakona i drugim institucijama da primjenjuju zakon bez prepreka. To bi značilo da se korupcija smanjuje, a proces integracija ubrzava. Borba protiv korupcije nije samo zadatak vlade. Bez nevladinih organizacija i medija, program borbe protiv korupcije ne bi mogao biti uspješno realizovan", dodao je on te podržao projekte koje realizuju organizacije građanskog društva.