vijesti
13

Johannes Hahn u Sarajevu: Do početka maja morate riješiti ključna sporna pitanja

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, boravi danas u jednodnevnoj posjeti BiH. Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH Hahn se susreo i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Hahn je u obraćanju medijima nakon ovog sastanka naglasio da do kraja aprila ili početka maja BiH mora riješiti aktuelna pitanja. Hahn je posebno podcrtao uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provedbe Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

Hahn je rekao da je pitanje objavljivanja rezultata popisa stanovništva preraslo u političko pitanje i da bh. politički lideri trebaju djelovati na rješenju ovog problema.

Objavljivanje rezultata popisa imperativ

Objavljivanje popisa ključno je za nastavak puta BiH. Hahn je pojasnio da je prvo od više hiljada pitanja koja će BiH dobiti ono o ukupnom broju stanovnišva BiH.

Ako bi došlo do razrješenja ovih pitanja do početka aprila, Hahn je naglasio da bi BiH sljedeći korak u procesu EU integracija mogla napraviti do kraja 2017.

On je naveo i da proces evropskih integracija znači i poboljšanje ekonomskih prilika navodeći primjer Srbije u kojoj su strane investicije porasle nakon što su otvoreni pregovori o pridruživanju EU. Strane investicije dovele bi i do povećanja zaposlenosti i drugih pozitivnih trendova.

"Zato ne vidim razloga da se propusti bilo koja od ovih prilika", kazao je Hahn.

Ako BiH ne riješi sporna pitanja do maja, EU bi upitnik mogla poslati tek krajem 2016. godine.

On je odao i priznanje domaćim vlastima koje su u posljendjoj godini napravile značajne korake u pristupanju BiH EU što je kulminiralo podnošenjem aplikacije za članstvo. Hahn je potcrtao da nema razloga da se taj pozitivni trend ne nastavi.

Zvizdić: Uradili smo mnogo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Deniz Zvizdić rekao je kako mu je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje rekao da je BiH napravila ozbiljan iskorak i da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu evropskih integracija BiH.

"Hahn je istakao da su vrata EU i dalje otvorena za BiH. EU je izuzetno zainteresovana za područje Zapadnog Balkana u smislu investiranja u razvoj infrastrukture i ekonomije, te procesima priključenja EU. Konstatovali smo da realizacija reformske agende ide predviđenom dinamikom i da Vijeće ministara sa entitetskim vladama treba staviti u fokus oblasti poput jačanja poslovnog okruženja kako bismo ubrzali ekonomski razvoj", rekao je Zvizdić dodavši kako smatra da svi zahtjevi EU BiH može ispuniti u narednim mjesecima.

Razgovarano je i o potrebi izrade zajedničke strategije posebno za oblasti transporta, energetike i poljoprivrede kako bi se BiH mogla kandidovati za projekte iz tih oblasti unutar različitih inicijativa, poput Berlinske inicijative kako godišnje ne bi gubili i do 50 miliona KM, naglasio je Zvizdić.