vijesti
4

Hrvatska: BiH treba da do 19. juna riješi problem

Anadolija
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) izrazilo je nadu da će, uprkos današnjem neusvajanju Ugovora o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom saobraćaju s tom zemljom, problem biti riješen unutar Bosne i Hercegovine do održavanja trilateralnog sastanka planiranog za srijedu 19. juna u Briselu.

Protiv usvajanja ovih akata glasao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok su Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali njihovo usvajanje.

''Nadamo se da će do održavanja trilateralnog sastanka, problem biti riješen unutar BiH. Što se tiče prelaska granice, državljani BiH koji imaju biometrijske pasoše moći će ulaziti bez vize u RH, a oni sa starim pasošem, morat će imati vizu'', kazali su agenciji Anadolija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na današnjoj sjednici odbio je prijedlog 2 ugovora o granicama i graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske. Radmanović je svoju odluku obrazložio time što smatra da nije ispoštovana procedura te tvrdi da pregovarački tim nije bio odobren.