vijesti
65

Hoće li bh. političari prihvatiti velikodušnu ponudu Velike Britanije i Njemačke?

Piše: J. H.
Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, ponudili su bh. političarima prijedloge koji bi, kako navode, trebali dovesti do bržeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Kako sada stvari stoje, Velika Britanija i Njemačka će tražiti od institucija Evropske unije da se presuda u slučaju Sejdić-Finci na neko vrijeme ostavi po strani i da se krene u socio-ekonomske reforme koje bi dovele do bržeg priključivanja BiH Evropskoj uniji.

Naime, na šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope koja je danas održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany, Hammond i Steinmeir su uputili bh. političarima pismo da što prije formiraju vlade na svim nivoima kako bi naša zemlja mogla krenuti naprijed.

U prijedlogu, dva ministra od EU traže da se političari koje su građani izabrali na proteklim izborima obavežu pismenom izjavom da će sprovoditi institucionalne reforme na svim nivoima države koje su osmišljenje da je učine funkcionalnijom i omoguće joj efikasniji rad sa EU te da prihvate obavezu da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojih će BiH napredovati ka konačnom cilju, a to je pridruživanje.

"Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih finansijskih investicija", navode ministri u svom prijedlogu.

Ukoliko bi se inicijalni plan reformi implementirali, Njemačka i Velika Britanija obećale su podršku u podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

"Nema više vremena za gubljenje. Ekonnomska situacija u vašoj zemlji je izuzetno zabrinjavajuća", dodali su Hammond i Steinmeier.

U pismu bh. političarima i građanima navode da njihov prijedlog ne mijenja uslove pristupanja BiH Evropskoj uniji.