vijesti
28

Hahn: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će osigurati koristi za građane BiH

Piše: Johannes Hahn
Johannes Hahn (Foto: Klix.ba)
Johannes Hahn (Foto: Klix.ba)
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u svom tekstu osvrnuo se na dobrobiti koje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donosi BiH i njenim građanima.

Evropska unija je 21. aprila 2015. godine donijela historijsku odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom. Aktiviranje Sporazuma je ključni trenutak u odnosima između EU i Bosne i Hercegovine i njime je zemlja čvrsto postavljena na svom putu pristupanja EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će osigurati korist za građane ove zemlje kroz kvalitetnije, zdravije i sigurnije robe i povećati povjerenje domaćih i stranih investitora. Također će omogućiti domaćim kompanijama pristup tržištu EU sa oko 500 miliona potrošača, kao i pružanje usluga u cijeloj EU i učešće na tenderima za javne nabavke, te ukupno doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja u vašoj zemlji.

Istovremeno, ne bi trebalo biti nejasnoća u vezi s tim šta ovaj novi zamah donosi domaćim liderima i institucijama. Nesumnjivo, donosi im odgovornost za ostvarivanje rezultata, pogotovo u smislu reformi potrebnih u pripremi zemlje za njenu budućnost i zadovoljavanje legitimnih potreba njenih građana izraženih tokom protesta u februaru prošle godine.

Potrebno je djelovati, pogotovo u cilju rješavanja problema nezaposlenosti mladih, jer BiH bilježi najvišu stopu u Evropi, potom stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenja uslova za poslovanje i investicije kako bi se otvorila nova radna mjesta.

Potreba za boljom koordinacijom politika i mjera proizlazi iz odgovornosti političkih i institucionalnih lidera na svim nivoima vlasti da rade zajedno kako bi Bosna i Hercegovina mogla napredovati i privući investicije, uključujući i finansijsku podršku, u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Danas sam u Sarajevu, gdje se sastajem s domaćim liderima, kako bismo razgovarali o narednim koracima na putu pristupanja EU. Fokus će biti na inicijalnom programu reformi koji će obuhvatiti i ključna socioekonomska pitanja istaknuta u Sporazumu za rast i zapošljavanje, potom rješavanje izazova u oblasti vladavine prava i uprave, te pitanje funkcionalnih slabosti, uključujući i uspostavljanje mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU.

U februaru je usvojena izjava, koju su usaglasili i potpisali politički lideri u zemlji i koja je potvrđena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, za provođenje potrebnih reformi u pravcu pridruživanja EU. Izjava nije tek obaveza prema Evropskoj uniji, već prvenstveno obaveza prema građanima Bosne i Hercegovine. Tokom posjete, pozvat ću sve sagovornike da svoje riječi sada pretoče u konkretna djela.

Za bilo koju zemlju koja teži da postane članica, put pristupanja EU je jedinstvena prilika za modernizaciju zemlje i unapređenje života građana. EU, i ja osobno, kao povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju bezrezervno ću podržati Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju napretka na ovom putu.