vijesti
2

Dodik osporio postojanje PIC-a i rekao da se crkva u Budaku neće izmjestiti

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik večeras je osporio postojanje Vijeća za implemetaciju mira (PIC), te ustvrdio da će RS sigurno jednom legalizirati pravo na svoj status, kao i da se crkva u Budaku kod Srebrenice "neće izmjestiti“.

Lokacija gdje se gradi ta pravoslavna crkva u Budaku udaljena je pet metara od masovne grobnice Budak 2 i nekoliko stotina metara od Memorijalnog centra u Potočarima.

Dodik je za RTRS rekao da ga ne interesira šta piše u komunikeu Upravnog odbora PIC-a te još jednom ponovio da PIC nije dejtonska kategorija, a da funkcionira u slučaju da RS "učini neki unilateralni potez, kao što je to uradilo Kosovo, pa se proglasi nezavisnost, da bi oni mogli da to peglaju“.

"Ali i mi nismo naivni. Mi ćemo, naravno, čekati da se to sve završi i da njih ne bude ovdje. Mi ćemo legalizirati pravo na naš status i naša politika se upravo zasniva na tome. To nije nimalo lako. To je teški proces i naš narod treba da zna da je to dugogodišnji i dugodecenijski proces u kojem moramo da branimo RS", naveo je.

Komenitirajući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i euroazijske poslove Philipa Reekera da je on odgovoran za blokiranje sporazuma o rješenju pitanja nepokretne vojne imovine, Dodik je ponovio tvrdnju da se Reeker "miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje“, a da je državna imovina "riješena u Dejtonskom sporazumu i locirana u nadležnosti entiteta, a da BiH ima samo devet nadležnosti po tom sporazumu“.

"Za sve ostale mora da ima sporazum entiteta", kazao je.

Iznio je i tvrdnju da "pošto je on sada notiran kao taj koji spriječava dalji put BiH u NATO savez, sada treba da razmišlja, kada uđe u avion i krene na sastanak, da li svi instrumenti dovoljno rade ili je njegovo prvo brdo koje bude vidio ispred sebe“.

"Sad će neko reći da lupam, ali hoćete li reći da se to nije radilo u nekoj prošlosti i tako rješavali neki ljudi", ustvrdio je.

Naveo je da se ne boji Reekera i njegovih stavova te da su "ukinuli“ i ono malo volje koje je imao da se riješi to pitanje, jer su mu, prema njegovom mišljenju, "prijetili“.

"Niste me prepali i neću vam sad to uraditi. Sad ste zakomplikovali tu situaciju još više i sad je vraćam na Ustav. I ako mislite da riješite to pitanje morate da je vratite na Ustav BiH, a on kaže da je to naša imovina", poruka je koju je uputio na stavove Reekera.

"Stajat ćemo dok god ja radim ovaj posao i to pitanje se neće riješiti na način kako oni to hoće", kazao je Dodik i naveo da je prijedlog iz RS bio da nije problem da 21 lokacija iz RS bude riješena pod uvjetom da Ministarstvo odbrane BiH ne može da je prodaje ili daje u zakup, već vrati RS kada im više ne treba.

Ustvrdio je da time RS samo poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH te ustvrdio da će poštovati stav građana na referendumu koji bi se organizirao s pitanjem da li žele da BiH ide u NATO savez.