Udruživanje privrednika
75

U Frankfurtu osnovana Unija poslovne zajednice dijaspore BiH

A. Ku.
Hasib Hadžić je izabran za predsjednika Unije (Foto: Bosna International Forum)
Hasib Hadžić je izabran za predsjednika Unije (Foto: Bosna International Forum)
U Frankfurtu je osnovana je Unija poslovne zajednice dijaspore Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Unije izabran je mladi poduzetnik Hasib Hadžić koji duži niz godina radi na uspostavi odnosa između dijaspore i Bosne i Hercegovine kroz projekat Bosna International Forum, Registartor i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine.

Predstavljanje projekata u Sloveniji već je u pripremi, što u konačnici predstavlja i nadu za pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini, kroz nova radna mjesta, nove investicije i projekte, a samim tim i sprečavanje odlaska mladih iz zemlje.

Foto: Bosna International Forum
Foto: Bosna International Forum

Unija funkcioniše na principu udruživanja bh. privrednika u svakoj od zemalja posebno, razvrstavajući se po djelatnostima.

Na taj način će se stvoriti grupacija na nivou svake od zemalja posebno, udružujući se u jedno tjelo a u konačnici kroz Uniju razmjenjivati informacije, usluge te promet robe i na taj način formirati interesne grupe sa ciljem protoka roba, izvoza ali i pokretanja novih projekata usmjerenih ka Bosni i Hercegovini.

Ističu da je kroz udruživanje znanja i kapitala, primarni cilj je pokretanje i realizacija novih projekata u Bosni i Hercegovini, otvaranje novih radnih mjesta te plasman i distribucija postojećih i novih proizvoda van Bosne i Hercegovine širom svijeta kroz Uniju.

Već u januaru naredne godine prvi korak je predstavljanje rezultata i ciljeva Unije koja će se održati u Sloveniji, sa gostima bosanskohercegovačkih privrednika i naučnika iz cijelog svijeta.

Vezani članci