Navodi o kršenju zakletve
332

DF traži smjenu Bradare sa pozicije predsjednice FBiH zbog izjava o ratnom zločincu Dariju Kordiću

S. Š. U.
Klub zastupnika DF-a uputio inicijativu za smjenu predsjednice FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Klub zastupnika DF-a uputio inicijativu za smjenu predsjednice FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Klub zastupnika Demokratske fronte uputio je zahtjev da se na dnevni red Druge redovne sjednice Predstavničkog doma FBiH uvrsti smjena, odnosno razrješenje Lidije Bradare sa pozicije predsjednice FBiH.

Ističu da je predsjednica FBiH prekršila zakletvu i da je "nedostojna funkcije" jer je iznijela sporne stavove u kontekstu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

"Smatramo da je na navedeni način Bradara direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u funkciji predsjednice entiteta FbIH ispunjava propisane uslove za postojanje osnovane sumnje da je počnila nekoliko krivičnih djela u sticaju, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordiča namjerno stvarajući atmosferu njihove dodatne viktimizacije", istaknuto je u obrazloženju zahtjeva DF-a.

Ustav Federacije BiH predviđa da predsjednik ili jedan od potpredsjednika FBiH može biti smijenjen odlukom Ustavnog suda ukoliko je nedostojan vršenja funkcije, ali prema zahtjevu dvotrećinske većine glasova oba doma Parlamenta FBiH.