Crna hronika
82

Zeničaninu oduzet automobil nakon 101 saobraćajnog prekršaja

Piše: E. M.
Službenici zeničke PU Crkvice oduzeli su automobil kojim je upravljao Zeničanin J. A. i to nakon što je otkriveno da počinitelj prekršaja u saobraćaju iza sebe ima 101 prekršajnu kaznu za počinjene prekršaje u saobraćaju u ukupnom iznosu od 14.101 KM.

U srijedu, 10. decembra, u ulici Goraždanska bb u Zenici policijski službenici PU Crkvice uočili su motorno vozilo Mercedes na kojem su bili upaljeni posebni uređaji za davanje svjetlosnih znakova (blinkeri), nakon čega su se uputili za navedenim vozilom koje je zaustavljeno u zeničkoj ulici Hamida.

Izvršenim provjerama je utvrđeno da je J. A. upravljao vozilom bez vozačke dozvole te da nema važeće vozačke dozvole, nakon čega je vozilo u pratnji patrole dovezeno do PU Crkvice. Daljim provjerama u prekršajnim evidencijama utvrđeno je da je Zeničaninu J. A. u proteklom periodu uručena 101 prekršajna kazna za počinjene prekršaje u saobraćaju u ukupnom iznosu od 14.101,00 KM te da je mu je izrečeno više zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Iz Ureda policijskog komesara je saopćeno da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno vršenjem učestalih prekršaja predmetnim vozilo predstavlja opasnost po javnu i sigurnost građana te je određeno da mu se privremeno oduzme sporno vozilo.

"Nakon dokumentovanja počinjenih prekršaja J. A. su izdati prekršajni nalozi zbog nezakonitog korištenja posebnih uređaja za davanje svjetlosnih znakova, vožnje bez važeće vozačke dozvole, te vožnje pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima. Nakon kompletiranja predmeta, Policijska stanica Crkvice će Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda u Zenici dostaviti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zajedno sa zahtjevom za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnog vozila, zbog počinjenih prekršaja, te ugrožavanja javnog prometa", saopćeno je iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK.