Crna statistika u FBiH
0

Zbog neimaštine povećan broj samoubistava

Piše: A. Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U sarajevskoj ulici Bembaša u ponedjeljak oko 17.55 sati pronađeno je beživotno tijelo 34-godišnjeg M.N. Nastradali je, kako se pretpostavlja, počinio samoubistvo bacivši se sa stijene na Jekovcu.

H. B. (76) je u utorak ujutru ispred porodične kuće u mjestu Mali Guber, općina Livno, počinio suicid samospaljivanjem u iskopanoj rupi u dvorištu porodične kuće.

J.J. (19) iz Miostraha kod Cazina u utorak navečer je u šumi u blizini porodične kuće izvršio samoubistvo pucajući u sebe iz lovačke puške.

Ovo su samo neki od slučajeva samoubistava koji se dešavaju u posljednje vrijeme na području Federacije BiH. Zabrinjavajuća je činjenica da je, prema podacima Federalne uprave policije, broj samoubistava u ovoj godini povećan u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je od 1. januara do 31. marata ove godine na području Federacije BiH registrovano 59 samoubistava, što je za 11 više nego u istom periodu protekle godine.

Počinioci samoubistava su u 51 slučaju muškarci, a u osam slučajeva žene.

Gledajući prema starosnoj strukturi samoubistvo su počinile dvije osobe starosti do 18 godina, od 25 do 30 godina - tri, od 30 do 40 godina - šest, od 40 do 50 godina - 12, od 50 do 60 godina - 14, od 60 do 70 godina - devet, od 70 do 80 godina - deset i tri osobe starosti preko preko 80 godina.

Prema načinu izvršenja najviše samoubistava izvršeno je vješanjem - 33, zatim vatrenim oružjem - deset, oštrim predmetom - dva, aktiviranjem ručne bombe - jedno, trovanjem - dva, utapanjem - osam, skokom sa visine - tri.

Najčešći razlozi za izvršenje samoubistava, prema podacima Federalne uprave policije, su egzistencijalni problemi i loše imovinsko i socijalno stanje.

Kada je u pitanju Republika Srpska, nažalost, MUP RS u izvještajima ne objavljuje statističke podatke o samoubistvima.

Ali, ako pogledamo statističke podatke CJB Istočno Sarajevo vidjećemo da ni u manjem entitetu nije bolja situacija.

Naime, na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je deset samoubistava, što je za četiri ili 66,7 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Od toga je vješanjem izvršeno šest, utapanjem dva, vatrenim oružjem jedno i na ostale načine jedno samoubistavo. Samoubistvo je počinilo pet osoba starijih od 50 godina, četiri od 30 do 50 i jedna osoba od 18 do 39 godina.

U aprilu ove godine, pak, na području CJB Istočno Sarajevo samoubistvo je počinilo još šest osoba, od čega je pet izvršeno vješanjem, a jedno samoubistvo utapanjem.

Svih šest osoba su starije od 50 godina.