Crna hronika
4

Uništen porodični biznis: Psi lutalice poklali rasne kokoši na Koševskom Brdu

Piše: N. J.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Psi lutalice su rano jutros u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, na imanju porodice Alić, poklali 21 rasnu kokoš, te još šest rasnih pilića i 12 domaćih kokoši.

Petnaestak pasa je na imanje upalo u 5:30 sati tako što su se jedan po jedan provukli ispod dvostruke ograde, a potom sa krova upali u ćumez sa rasnim kokošima. Tu su ubili 21 rasnu kokoš, a 20-ak metara dalje, u drugom ćumezu, još šest rasnih pilića i 12 domaćih kokoši.

"Muž i ja smo prije godinu dana podigli kredit sa namjerom da započnemo biznis sa rasnim kokošima. Nabavljali smo ih iz Srbije i Hrvatske, plaćali im vakcine, hranili ih čitavu prošlu zimu da bi nam se ovo sada desilo", kazala je za portal Klix.ba Razija Alić, dodajući kako im je ovim pričinjena šteta od nekoliko hiljada maraka.

Odbrane od lutalica nije bilo

"Za nas je ovo bio veliki šok. Znali smo za taj čopor koji luta po Betaniji i Šipu i zbog toga smo i pojačali ogradu, koju smo dodatno osigurali pri dnu. Međutim, odbrane od lutalica nije bilo. Ovo društvo izdvaja veliki novac za udruženja za zaštitu životinja i pasa lutalica, a ja sada postavljam pitanje ko će zaštititi mene i mog supruga. Mi smo uložili novac, trud i rad u ovaj posao kako bismo zarađivali za sebe i svoje dijete i sve to je nestalo preko noći. Veterinar koji je izašao na mjesto događaja nam je rekao da ovakvu brutalnost nije vidio u svojoj 25-godišnjoj karijeri", kazala je Razija.

Ona ističe kako će zajedno sa suprugom tužiti i Općinu Centar i Kanton Sarajevo, jer ih smatra odgovornima za toliki broj pasa lutalica na ulicama. "Ovo nije prvi put da nam upadaju na imanje, prošle zime su rastrgali našeg psa koji je već bio star i na lancu i nije im se mogao oduprijeti. Također, svaki put kada sa svojim djetetom izađem u obližnji park, oni su uvijek tu i opasnost su za nas, jer su uvijek u čoporu", dodala je Razija.

Jaja bez holesterola

Prizor na imanju porodice Alić je užasan i tužan. Novcem od kredita oni su podigli ćumeze, kupili hranu i nabavili kokoši, a sada sve to moraju ispočetka.

"Ovo je sve veoma potresno za nas. Pored svog novca koji smo na ovaj način izgubili, ovo nas je i emotivno uzdrmalo. Svakoj od ovih kokoški mi smo dali imena, uživali smo podižući ih, čak smo nabavili dvije zasebne vrste kako bismo imali još zdravije kokoši u budućnosti... Osim toga, jaja koja nose ove kokoši vrijede dvije marke po komadu, jer su bez holesterola i pogodna su za nasad. Mi smo dakle pokušali sami sebe izdržavati, ali čini se kako nam država ni to ne može omogućiti", kazala je vidno potresena Razija.