Crna hronika
10

UKC Tuzla odbacuje optužbe o silovanju pacijentice medicinskim predmetom

Piše: D. Brkić
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U Općinskom sudu Tuzla održana su dva ročišta po tužbi 35- godišnje Tuzlanke koja od UKC-a Tuzla traži naknadu štete nastale kao posljedica povrede u toku njenog ginekološkog pregleda.

Naime, 35- godišnja Tuzlanka izvadila je nalaz u zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srpske, koji je temelj njene tužbe protiv UKC-a Tuzla, a u kojoj se navodi kako nakon neadekvatnog tretmana u toj zdravstvenoj ustanovi ima ozbiljne traume, odnosno da joj je nanesena psihička i fizička bol.

U medijskim napisima navedeno je kako je ona prije pregleda upozoravala uposlenike UKC-a Tuzla da je djevica, ali da je oni nisu najozbiljnije shvatili.

Navedeno je kako je do defloracije navodno došlo zbog greške zaposlenika UKC-a Tuzla, koji su tokom pregleda primijenili neadekvatnu metodu. Zbog toga je 35- godišnja Tuzlanka podnijela tužbu zbog, kako je navela, silovanja medicinskim predmetom u vrijeme ginekološkog pregleda.

Tim povodom danas se oglasio i menadžment UKC Tuzla, koji je potvrdio kako se u Općinskom sudu vodi parnični postupak protiv UKC-a Tuzla i dva zaposlenika te ustanove.

"UKC Tuzla odlučno demantuje insinuacije o navodnom silovanju tužiteljice medicinskim predmetom, a koje su se proteklih dana pojavile u medijima. Sudski postupak je u toku i mi ne želimo dalje komentarisati ovaj slučaj“, saopšteno je iz Službe za komunikacije UKC-a Tuzla.

Informaciju o navodnom silovanju 35- godišnje Tuzlanke medicinskim predmetom prenijela je većina domaćih i regionalnih medija. Konačan sud o tome bit će poznat uskoro kada Sudsko vijeće Općinskog suda donese presudu.