Crna hronika
361

Uhapšeni bh. državljani u Austriji opljačkali 67 kuća

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Austrijska policija podnijela je krivične prijave protiv pet državljana BiH kojima ih tereti za 67 provala i pljački na području Štajerske te krađu robe i dragocjenosti u vrijednosti od 383.000 eura.

Dio ukradene robe iz Austrije završio je i na tržištu BiH. Osumnjičeni su, kako je potvrđeno Nezavisnim novinama, iz Zenice, a radi se o četiri muškarca i djevojci. Vođa organizovane grupe kradljivaca bio je 28-godišnji Zeničanin kojem je nakon hapšenja određen istražni pritvor, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Osumnjičeni su dobi između 22 i 28 godina, a Austrijom su harali od oktobra prošle godine do kraja januara ove godine.

Sve pljačke izvršene su na gotovo identičan način. Pratili bi vlasnike kada idu iz kuće, a zatim bi kroz prozore provaljivali u unutrašnjost i vršili premetačine. Austrijska policija saopštila je da su tokom provala osumnjičeni pričinili materijalnu štetu na objektima u iznosu koji prelazi 140.000 eura.

Artur Guganig, inspektor, izjavio je austrijskim medijima da su osumnjičeni "radili" isključivo u periodu između 15 i 19 sati. "Birali su mete koje se nalaze u raštrkanim naseljima, daleko od gradskih središta, i obično su to bile porodične kuće u ruralnim naseljima. U većini slučajeva prilaz je bio ograđen živom ogradom koja je zaklanjala pogled ka ulaznim vratima", objasnio je Guganig.

U policiji ističu da je uhapšena djevojka imala ulogu vozača, dok su muškarci provaljivali u domaćinstva koja su prethodno detaljno birali. Bandi je policija u trag ušla nakon što su istražitelji otkrili razrađenu shemu prema kojoj su radili. Pomoću materijalnih dokaza do kojih su istražitelji došli, banda iz BiH je krajem januara ove godine uhapšena u iznajmljenom stanu u Gracu. Istragom je utvrđeno da je stan bio iznajmljen na ime osumnjičene djevojke.

Daljnjom istragom policija je otkrila i drugi stan, u kojem su osumnjičeni skladištili ukradenu robu i dragocjenosti iz opljačkanih stanova. Iz kuća su krali novac, nakit, mobilne telefone, računare i druge skupocjene predmete. Poslije provale djevojka bi pljačkaše prevozila u skrovište u Gracu. Ukradeni nakit potom su prodavali prodavnicama i zlatarima u Gracu, dok su ukradene telefone i računare preko drugih saučesnika slali u BiH i tu ih prodavali.