Crna hronika
15

Ubistvo Vedada Bajrice: Kantonalni sud u Sarajevu ponovo odbio pritvoriti Ademira Pezu

Piše: E. F.
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu danas je ponovo odbio odrediti pritvor Ademiru Pezi osumnjičenom za ubistvo Vedada Bajrice u novembru prošle godine, saznaje Klix.ba.

Naime, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu danas je dostavljeno rješenje prema kojemu se drugi put odbija prijedlog ove pravosudne institucije da se Pezi ponovo odredi pritvor te mu se određuju mjere zabrane.

"U obrazloženju odluke stoji da Kantonalni sud smatra da sve činjenice i okolnosti koje je Tužilaštvo navelo u zahtjevu zapravo ispunjavaju uvjete za oređivanje pritvora ali i da se ista svrha koja se postiže pritvorom može postići i primjenom blažih mjera", kazala je za Klix.ba Amela Zahirović, iz Odjela za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo KS već radi na žalbi na ovu odluku koja će biti upućena Vrhovnom sudu FBiH.

Podsjećamo, tačno na dan u kojem se navršava šest mjeseci od brutalnog ubistva Vedada Bajrice koje se dogodilo 5. novembra prošle godine, Ademir Pezo, optuženi za ovo ubistvo, pušten je na slobodu. Tužilaštvo se žalilo na takvu odluku Suda. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu te Kantonalnom sudu vratio slučaj na ponovno odlučivanje.

Međutim, prijedlog je opet odbijen.

Porodica ubijenog Bajrice koja se javila ranije u redakciju portala Klix.ba izuzetno je potresena činjenicom da Pezo početak suđenja nije dočekao u pritvoru te da je pušten da se brani sa slobode.