Crna hronika
28

U Velikoj Kladuši pronađene dvije plantaže kanabisa, uhapšena jedna osoba

Piše: M. Ć.
Foto: MUP USK
Foto: MUP USK
U naselju Šumatac u Velikoj Kladuši MUP USK je pronašao dvije plantaže sa zasadama kanabisa, nakon čega je uhapšena jedna osoba. Inače, u prvoj polovici ove godine u Unsko-sanskom kantonu su pronađene tri laboratorije za uzgoj kanabisa, te 1655 stabiljki ove droge.

U velikokladuškom naselju Šumatac policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK i Policijske uprave Velika Kladuša pronašli su dvije plantaže sa zasadom od 122 stabljike kanabisa, visine i preko tri metra.

Zbog postojanja osnove sumnje na činjenje krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", slobode je lišen M. H. rođen 1973. godine iz Velike Kladuše. Nad uhapšenim je zavedena kriminalistička obrada, a dežurni tužilac Tužilaštva USK naredio je kriminalističku istragu, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je izvršeno ovo krivično djelo, saopćili su iz MUP-a USK.

Radi se, inače, o još jednoj uspješnoj akciji MUP-a USK koja je realizovana ove godine u oblasti borbe protiv narkomanije.

Foto: MUP USK
Foto: MUP USK

Naime, u vremenskom periodu od 01. januara do 30. juna 2016. godine, policijski službenici Odjeljenja za sprečavanje zloupotrebe droga, trgovine ljudima i seksualnih delikata Sektora kriminalističke policije pronašli su i privremeno oduzeli: tri laboratorije za kontrolirani uzgoj kanabisa sa kompletnom opremom za proizvodnju, 1566 stabljika kanabisa, 20 paketića heroina, neutvrđenu količinu kokaina, tri automatske puške, tri pištolja, 166 metaka raznog kalibra, te preko 9.000 KM.

Osim toga, izvršen je pretres 27 kuća, prostorija i pokretnih stvari, a zbog kriminalističke obrade zadržane su 24 osobe.

U istom periodu od strane ovog Odjeljenja podnesena su i 52 Izvještaja o izvršenom krivičnom djelu, pokazuju najnoviji podaci MUP-a USK.