Goran Lujić
0

"U Gornjoj Maoči nisu maltretirana djeca"

SRNA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Šef Policije Brčko distrikta Goran Lujić demantovao je tvrdnje iznesene na sajtu "Put vjernika" da su u akciji "Svjetlost", provedenoj u komuni vehabija u Gornjoj Maoči, prilikom privođenja na informativni razgovor maltretirana djeca.

On je ocijenio da su na sajtu, koji uređuju pripadnici vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, objavljeni napisi kojim se na neozbiljan način komentariše policijski rad.

"Kao prvo, nije riječ o djeci, nego o četvoro maloljetnih lica, koja su nakon pretresa u Gornjem Rahiću, kod Brčkog, privedena u policiju na informativni razgovor. Dvojica od njih su bili sedamnaestogodišnjaci, dok je jtreći imao 15, a četvrti 16 godina", precizirao je Lujić.

Prema Lujićevim tvrdnjama, sve vrijeme saslušavanja prisutvovali su radnici Centra za socijalni rad, a kompletnu akciju su nadzirali pripadnici Jedinice za profesionalne standarde, upravo da se ne bi desile situacije, poput maltretiranja i pretjerane upotrebe sile.

On je podsjetio da je akcija dugo pripremana i da ništa nije bilo prepušteno slučaju.

Lujić je rekao da je policija imala razumijevanja prilikom pretresa kuća u periodu kada su praktikovana upražnjavanja vjerskih potreba.

On nije mogao da komentariše podatak objavljen u nekim medijima da su u Gornjoj Maoči zatečena djeca, koja su bila zapuštena i izgladnjela.

"Takve činjenice koje smo zatekli na licu mjesta, u vezi sa izgladnjelom i zapuštenom djecom, biće predmet istrage i eventualno utvrđena krivična odgovornost lica", kaže Lujić.

Jedan od učesnika akcije "Svjetlost" rekao je ranije da su djeca zatečena u vehabijskoj komuni, najblaže rečeno, zapuštena, neuhranjena i neuredna.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je Srni da djeca zatečena u Gornjoj Maoči nisu zlostavljana u smislu činjenja nekog krivičnog djela i da ovo tužilaštvo ne provodi nikakvu istragu po tom pitanju.