Već osuđivan za ubistvo
13

Tužilaštvo će zatražiti pritvor za Samira Novaliju, osumnjičenog za ubistvo u Sarajevu

S. Š.
Novalija je 2008. godine osuđen na šest ipo godina zbog ubistva Paše Čelika (Foto: Klix.ba)
Novalija je 2008. godine osuđen na šest ipo godina zbog ubistva Paše Čelika (Foto: Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražit će od Kantonalnog suda Sarajevo određivanje jednomjesečnog pritvora Samiru Novaliji, osumnjičenom za ubistvo u Općini Stari Grad u nedjelju 20. augusta, potvrđeno je za Klix.ba.
Novalija se sumnjiči da je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, likvidirao 76-godišnjeg E.Š. Ubistvo se dogodilo privatnom stanu koji je koristio E.Š. u ulici Čemerlina.

Osumnjičeni Novalija se nakon ubistva dao u bjekstvu, a njega su u ponedjeljak, 21. augusta, uhapsili policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u Visokom.

On je potom predat u nadležnost MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo, na ročištu koje je održano jučer, Novalija je priznao krivično djelo "ubistvo" za koje se i tereti.

Novalija i ranije osuđivan zbog ubistva

Novalija je, prema ranijim pisanjima portala Klix.ba, već krivično odgovarao za krivično djelo "Ubistvo".

Naime, Novalija je 25. aprila 2008. godine u Kantonalnom sudu Sarajevo osuđen na šest ipo godina zatvora zbog toga što je sredinom februara prošle godine u Doljanskoj ulici, općina Novi Grad, hicem iz pištolja usmrtio Pašu Čelika.

Novalija je proglašen krivim jer je Čelika usmrtio u kući njegove majke Nade Čelik u sarajevskom naselju Ahatovići zbog neraščišćenih odnosa između njih dvojice i ranijih sukoba.

Sud nije prihvatio tvrdnju da se radilo o nužnoj odbrani, već je zaključio da se radi o klasičnom ubistvu. Prema našim tadašnjim saznanjima, Novalija je pucao u Čelika, pokrio ga dekom, zaključao kuću i otišao. Mobitel prodao, a pištolj zakopao.

Vijeće je tada, kao olakšavajuće okolnosti, ocijenilo Novalijino držanje pred sudom, njegovu mladu živitnu dob i iskreno kajanje zbog ubistva.