Crna hronika
0

Telemach ponovo na udaru, presjekli im optički vod

Klix.ba
Nakon diverzija na mreži Telemacha na području Visokog i Sarajeva, 19., 20. i 21. marta, treći put u kratko vrijeme počinjeno je slično djelo. U subotu, 23. marta, u 10:11 sati na nepristupačnom šumskom terenu na području Kaćuna, između Busovače i Kiseljaka, nepoznate osobe su oštetile optički vod koji koristi kompanija Telemach za povezivanje ovih gradova.

"Osobe koje su izvele ovo nedjelo i na nekoliko sati ostavile hiljade korisnika bez usluga telefona, interneta i digitalne televizije, bile su dobro upućene u mrežu Telemacha, jer je prekid izvršen u šumskom neprostupačnom području gdje je telekomunikacijska infrastruktura otkopana i oštećena tačno na mjestu spoja dvaju optičkih kablova, te nakon prekida, ponovno zakopana kako bi bilo što teže pronaći mjesto prekida. Kvar je brzom reakcijom tehničkih ekipa otklonjen u 15:30 sati", ističu iz Telemacha.

Ničim izazvani, otvoreni napadi na Telemach zadnjih nekoliko dana primjer su necivilizirane i kriminalne borbe protiv onog za što se danas Telemach zalaže na tržištu BiH, a to je, prije svega, stvaranje konkurentnog telekomunikacijskog okruženja, koji regulira regulator tržišta, i štiti sve sudionike na tržištu, s ciljem ponude najboljih i povoljnijih usluga krajnjim korisnicima i njihovu mogućnost izbora koji ovisi isključivo o kvaliteti ponuđenih usluga i odnosa s korisnicima, a ne tome da li je nekom prerezan optički kabl ili ne.

O navedenom događaju je obaviještena nadležna policijska uprava, a ubrzo ćemo o tome obavijestiti i RAK-u kao regulatora telekomunikacijskog tržišta, te više nadležne instance u BiH, koji će, nadaju se u Telemachu, preduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na zaštiti imovine, investicija i telekomunikacijskog saobraćaja u BiH.

"Izvinjavamo se svim našim pretplatnicima sa područja Zenice i Art-Net gradova pokrivanja koji zbog ovog događaja nisu u spomenutom periodu mogli koristiti naše usluge, te se iskreno nadamo što skorijem otkrivanju počinioca", naveli su u saopćenju za javnost kompanije Telemach.