Predmet Dacić i ostali
0

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv krijumčara iz "Exclusiva"

Sarajevo-x.com
Hotel "Exclusive"
Hotel "Exclusive"
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Hamde Dacića, Harisa Zornića i Acik Cana koji se terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i za krivično djelo pranje novca. Can se tereti i za krivično djelo nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije.

Prema navodima iz optužnice, Zornić i Dacić organizirali su zločinačku organizaciju, kojoj je u periodu od 1998. godine do kraja 2006. godine pristupio veliki broj osoba.

Optuženi su vrbovali i angažovali osobe na prevozu, skladištenju, čuvanju i naplati heroina, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Optuženi Dacić i Zornić su sa Acik Canom 28. januara 2002. godine u Sarajevu osnovali firmu “Majorka” d.o.o. Sarajevo, s ciljem legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi. Preduzeće „Majorka“d.o.o. Sarajevo podnijelo je u nekoliko navrata "BOR" banci d.d. Sarajevo zahtjev za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu od preko milion maraka, s ciljem da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje hotela "Exclusive“ u Rajlovcu.