Zbog ubistva u Zenici
0

Smajil Abdurahmanović osuđen na 18 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sa izricanja presude (Foto: ZEDA)
Sa izricanja presude (Foto: ZEDA)
Vijeće Kantonalnog suda u Zenici oglasilo je 30-godišnjeg Smajila Abdurahmanovića iz Zavidovića krivim za ubistvo sugrađanina Velida Zahirovića (41) i nepravomoćno ga osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina, prenosi ZEDA. On je Zahirovića ubio nakon što mu je u nekoliko navrata odbio dozvoliti da oženi njegovu 9 godina staru kćerku.

Objavljujući presudu, sudija Enes Malićbegović je kazao kako je Tužilaštvo ZDK nedvojbeno dokazalo da je Abdurahmanović ubio Zahirovića 6. juna ove godine u Zavidovićima.

"Nema dileme da se djelo desilo na podmukao način, kako je tužilac opisao u optužnici. Polazeći od načina na koji je optuženi prišao žrtvi, motiva, te posljedice, Vijeće je našlo da je kazna od 18 godina primjerena za ovakav zločin", kazao je sudija Malićbegović.

Odlukom suda Abdurahmanović je dužan porodici ubijenog, supruzi i maloljetnoj djeci platiti i odštetu za nanesenu duševnu bol u iznosu od 60.000 maraka, te platiti troškove cjelokupnog sudskog postupka.

Abdurahmanoviću je produžen i pritvor, tako da je nakon izricanja kazne vraćen u KPZ Zenica. On se već duže vrijeme nalazi u zatvorskom stacionaru, jer je nakon zločina stupio u štrajk glađu, a u životu ga održavaju ljekari.

Naime, prema optužnici, Abdurahmanović je 6. juna ove godine oko 13.20 sati u ulici Zlatnih ljiljana u Zavidovićima, nedaleko od automehaničarske radnje "New star" došao svojim "Passatom" do već parkiranog "Audija", u kojem se na mjestu vozača nalazio Velid Zahirović, kojeg je poznavao odranije.

Nakon što je Zahirović u nekoliko navrata odbio da dozvoli Abdurahmanoviću da "oženi" njegovu devetogodišnju kćerku, ovaj mu je prišao s leđa sa pištoljem zamotanim u krpu, te pucao u njega, a potom pokušao pobijeći u pravcu Žepča. Međutim, ubrzo je uhapšen.

Fikreta Zahirović, supruga ubijenog, tokom svjedočenja izjavila je da je naknadno saznala za još tri porodice od kojih je Abdurahmanović tražio maloljetne kćerke radi braka.