Crna hronika
0

Sedam privedenih zbog kršenja autorskih prava

FENA
Kao rezultat zajedničke akcije protiv nedozvoljenog korištenja autorskih prava koju su po nalogu Suda BiH provodili djelatnici Državne agencije za istragu i zaštitu, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, djelatnici Federalne uprave policije podnijeli su danas službene izvještaje protiv sedam osoba, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Izvještaji su podneseni protiv N. A. rođenog 1976. u Foči, D. M. rođenog 1990. u Foči, M. G. rođenog 1956. u Bijeljini, A. N. rođenog 1981. u Sarajevu, R. S. rođenog 1963. u Kumanovu, svi nastanjeni u Sarajevu, zatim A. K. rođenog 1976 u Sarajevu te A. H. rođenog 1979. u Sarajevu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Prilikom pregleda štandova/prodajnih punktova i automobila osoba koje su vršile prodaju nosača zvuka i slike djelatnici Federalne uprave policije pronašli su i oduzeli 8.238 komada DVD-a, 750 komada CD-a i 1.383 VHS kaseta a to iznosi 10.371 nosača zvuka i slike.

A. K., A. H. i A.N su privedeni i zadržani u pritvoru i predati Tužilaštvu BiH. Također, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnesen je službeni izvještaj protiv istih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Oni su, uz prijetnju da će sami uništiti sve nosače zvuka i slike, sprječavali službene osobe da izvrše pregled štandova/prodajnih punktova i automobila.

Nakon što su izvršili svoju prijetnju obaranjem stolova i gaženjem DVD-ova i CD-ova, korištenjem minimalne sile i vezivanjem službene osobe su uspješno realizirale naredbu Suda BiH. U toku su dalje operativno-kriminalističke radnje.