Potpisao sporazum
18

Sabrija Avdagić osuđen na 5,5 godina zatvora, vodio grupu optuženu za 120 pljački

Klix.ba
Sabrija Avdagić (Foto: Facebook)
Sabrija Avdagić (Foto: Facebook)
Kantonalni sudu u Sarajevu osudio je danas Sabriju Avdagića na pet i po godina zatvora kao vođu organizovane kriminalne grupe koja se tereti za teške krađe, razbojničke krađe, razbojništva i neovlašteno prisluškivanje.

Avdagić je sklopio sporazum sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo koji je sud prihvatio.

Postupak protiv Jasmina Hasića, Amara Bašića, Kenana Brbovića, Harisa Zuke, Anela Botića, Jasmina Beše i Samira Dževlana još traje.

Avdagić i ostali se terete da su u periodu od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela. Od toga su više od 120 razbojničkih i teških krađa počinili u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih pumpi i kioska, iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem.

Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola miliona maraka.

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali kretanje policijskih službenika u vrijeme izvršenja krivičnih djela. Tokom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon izvršenja krivičnih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Ova organizirana grupa u tri navrata došla je u sukob s policijom i zaštitarima, prilkom kojeg su koristili i oružje.

Avdagić je i ranije osuđivan za više krivičnih djela.