Crna hronika
723

Rudar povrijeđen u RMU Breza: U jami nije bilo kisika, uprava želi zataškati nesreću

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Dvadesetjednogodišnji rudar Amir Avdukić u nedjelju je teško povrijeđen u Rudniku mrkog uglja (RMU) Breza kada ga je drveni stub udario u leđa i onemogućio mu disanje. U tom trenutku, u rudniku nije bilo kisika te radniku nije mogla biti pružena prva pomoć. Njegov brat Samir Avdukić tvrdi kako Uprava rudnika želi zataškati nesreću jer bi naštetila ugledu kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Samir za Klix.ba kaže da je u nedjelju, kada je i došlo do povrede, u rudniku ispao bočni stub koji je povrijedio Amira i da se on nalazi u komatoznom stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

"U rudniku nisu imali boce s kisikom i nije mu mogla biti pružena prva pomoć. Ostali radnici su ga pokušavali izvući iz jame noseći ga za odjeću, na pola puta su ušli doktori iz Breze, a Amir je sve vrijeme bio bez kisika. U bolnici su mi rekli da mu se ljekari bore za život, a ljekari ističu da je za to kriv loš tretman prema pacijentu do trenutka dolaska u bolnicu", kaže Amirov brat Samir.

Dodaje kako Uprava RMU Breza želi zataškati nesreću jer se brat od direktora rudnika Ćamila Zaimovića, kandidirao za načelnika Općine Breza. Prema njegovim riječima, radi se o političkom zataškavanju i lažima kojima žele obmanuti javnost.

"Munib Zaimović je direktorov brat koji se kandidirao za načelnika Općine Breza i on je također bivši direktor rudnika. Ljekari su nam rekli da je u rudniku bilo kisika, pacijent za mjesec dana mogao normalno funkcionirati bez ikakvih povreda i vitalnih oštećenja", dodaje Samir.

Informaciju o nesreći nam je potvrdio i predsjednik Sindikata RMU Breza Arif Šabanović kazavši da se radi o težoj povredi radnika. Šabanović se trenutno nalazi kod Amirove porodice te da vijesti o njegovom zdravstvenom stanju nisu ohrabrujuće jer je povreda izuzetno teška. Obaviještena je i Federalna rudarska inspekcija (FRI), a medicinski stručnjaci su sišli 700 metara u rudarsku jamu kako bi pomogli povrijeđenom rudaru“, kazao je Šabanović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) su nam kazali da su evidentirali nesreću u RMU Breza i da su postupili u skladu sa zakonskim obavezama. Iz uprave RMU su nam kazali da se nesreća dogodila u trećoj smjeni te da direktor ne može komentirati ostale navode.