Pretukli dvoje Banjalučana?
9

Privedeni Euforovi pripadnici LOT tima iz Tuzle se pozvali na imunitet

SRNA/FENA
Osobe, koja je banjalučka policija jutros privela zbog fizičkog napada na dvoje građana Banje Luke u Ulici cara Dušana, pripadnici su LOT tima Eufora stacioniranog u bazi u Tuzli, potvrdio je komandir Policijske stanice Banja Luka Željko Stojnić.

Stojnić je rekao da nije utvrđeno državljanstvo pripadnika Eufora, te da su se oni nakon privođenja pozvali na imunitet.

On je dodao da je o ovom događaju obaviještena Euforova baza u Tuzli.

"Od pripadnika Eufora su uzete izjave na okolnosti napada, a prilikom privođenja nije bilo otpora", rekao je Stojnić, dodajući da su navedene osobe odavale utisak alkoholisanosti.

U obraćanju novinarima on je potvrdio da pripadnici Eufora nisu bili u službenom vozilu ni u uniformama, te da su imali službene legitimacije i nisu pružali otpor jer nisu ni hapšeni, već su sami došli na saslušanje u policijsku stanicu.

Stojnić je dodao su dva "N. N. lica“ bila neprijatna prema policiji, ali su to bili manji incidenti, odnosno, kako je rekao, neprijatnosti.

Treba napomenuti da policija RS-a nema zakonsko pravo da te osobe tretira kao ostale koje narušavaju javni red i mir ili nanose tjelesne povrede, jer imaju imunitet.

Naime, međunarodne vojnike u sklopu misije Eufora u BiH nema pravo da hapsi, alkotestira ili saslušava lokalna policija.

Kako posjeduju imunitet jer su pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH, tako nisu ni uhapšeni, već su dobrovoljno dali izjave.

Iz Eufora je danas saopćeno da je riječ o pripadnicima austrijskog kontingenta Eufora, kao i da će provesti detaljnu istragu o ovom incidentu.

Portparol Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka Tamara Radlović rekla je da je Ana Ćurić (21), koja je rano jutros primljena u prijemnu hiruršku ambulantu, detaljno pregledana i da je ustanovljena kontuzija lijevog kuka, te da je nakon što su joj dati analgetici poslata na kućno liječenje.

Po nepotvrđenim informacijama, do incidenta je došlo rano jutros, oko 4.15 sati, kada se Ana Ćurić iz Banje Luke vraćala kući u naselju Bulevar cara Dušana, u centru Banje Luke.

S njom je bio i njen prijatelj Stefan Brkić. Nakon što je dopratio Anu, on se udaljio, a njoj su prišla dvojica nepoznatih mladića, obraćaju joj se na njoj nepoznatom jeziku. Tada ju je, kako je ispričala, jedan od njih navodno povukao za nos, a drugi joj podmetnuo nogu i oborio je na zemlju.

Stefan se vratio i u tom trenutku je naišla policija čiji pripadnici su bili u redovnoj patroli te su se zaustavili kada su ugledali „gurkanje“ na ulici.

Jedan od pripadnika EUFOR-a tada je, kako se saznaje, gurnuo Stefana na policijsko vozilo i on je pao na retrovizor.

Tada je intervenirala i policija.