Crna hronika
48

Pretresi u Banjoj Luci i Sarajevu: U toku akcija razbijanja međunarodne narko grupe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske uz pomoć MUP-a Kantona Sarajevo, te u saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Slovenije, provodi operativnu akciju kodnog naziva Global, a pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela "Ogranizovani kriminal" iz člana 250, a u vezi s krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnih droga" iz člana 195. KZ BiH.

U okviru ovih aktivnosti danas se vrše pretresi na više lokacija na području Banje Luke i Sarajeva, a sve u cilju lišenja slobode osoba koja se sumnjiče da su kao članovi organizirane kriminalne grupe izvršili kazneno djelo "Neovlašteni promet opojnih droga".

Provedbom navedene operativne akcije došlo se do saznanja da organizirana grupa osoba s područja Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine organizira neovlašteni međunarodni promet opojne droge kokain s područja Kraljevine Holandije i Danske prema zemljama srednje i istočne Europe.

Istovremeno, koristeći se istim krijumčarskim kanalima, navedena organizirana kriminalna grupa vrši neovlašteni međunarodni promet opojne droge marihuana sa područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine i Slovenije prema zemljama Zapadne Evrope, saopćeno je iz MUP-a RS.

Također, istovremeno i u koordinaciji s MUP-om Republike Srpske započela je realizacija operativne akcije "Global" i u Sloveniji.

Akcija se vodi u saradnji s Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Mađarskom, Češkom, Holandijom, Danskom i Švedskom.