Prijatelji se opraštaju
594

Preminuo sarajevski intelektualac Marijo Pejić u 43. godini

Klix.ba
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i bivši direktor BHRT-a Marijo Pejić je preminuo danas na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Informaciju o njegovoj smrti je potvrdila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Imao je 43. godine, a kako je kazala Izetbegović bio je težak bolesnik, prenosi Hayat.

Od Marija se na društvenim mrežama opraštaju mnogi prijatelji i poznanici, a ko god ga je poznavao pamtit će njegov vedar duh i zdrav razum.

Mario Pejić je intelektualac iz Sarajeva, rođen je 6. jula 1977. godine. Osnovnu školu je završio u Sarajevu, gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje - profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti - usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i radio stanice Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja naučnih i stručnih knjiga i radova.