Sarajevo
0

Prekršajne prijave zbog verbalnog napada na paroha

SRNA
Hram svetog Nikolaja u Reljevu (Foto: SRNA)
Hram svetog Nikolaja u Reljevu (Foto: SRNA)
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podnijeli su prekršajne prijave protiv maloljetnih lica čiji su inicijali R.E. /16/ i B.E. /17/ iz Sarajeva, zbog verbalnog napada na paroha reljevskog Milorada Milinkovića, rečeno je Srni u kantonalnom MUP-u.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je da su pomenuta lica pripadnicima policije priznala da su počinila navedeni prekršaj.

Paroh reljevski Milorad Milinković verbalno je napadnut u petak, 19. februara, u sarajevskom naselju Reljevo. On je rekao Srni da su ga oko 20.20 dvojica mladića sa ulice, udaljene desetak metara od kuće u kojoj živi, prozivala po imenu i upućivala mu psovke i prijetnje.

Milinković je policiju obavijestio da se sličan incident u ovom sarajevskom naselju desio i u utorak, 16. februara, kada su u večernjim časovima njega i njegovu porodicu verbalno uznemiravala četiri mladića.

Hram Svetog Nikolaja u sarajevskom naselju Reljevo protekle godine bio je najčešća meta napada od svih objekata Srpske pravoslavne crkve u BiH, zbog čega su ga 16. novembra 2009. godine, povodom Međunarodnog dana tolerancije, posjetili predstavnici Međureligijskog vijeća BiH.

Na ovaj hram pucano je 12. avgusta, a prije toga desila su se još četiri incidenta, koja su prijavljena policiji, te više manjih incidenata.