Crna hronika
26

Predloženo pritvaranje policijskog inspektora: Pogriješio sam što i sebe nisam ubio

Piše: E. F.
Stan u kojem je ubijena Firzeta (Foto: Klix.ba)
Stan u kojem je ubijena Firzeta (Foto: Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je od nadležnog suda da se Harisu Tabakoviću, inspektoru FUP-a iz Višegrada, odredi mjera jednomjesečnog pritvora zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistva kada je u ponedjeljak navečer izrešetao svoju ljubavnicu Firzetu Bodven.

Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva Kantona Sarajevo, kazao je za Klix.ba kako je protiv osumnjičenog inspektora pokrenuta istraga.

"Kantonalnom sudu je i upućen prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora zbog činjenice da se osumnjičenom stavlja na teret teško krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od 10 godina i veća, te zbog sumnje da bi njegov boravak na slobodi izazvao uznemirenje javnosti", kazao nam je Hamzić.

Podsjećamo, cijela drama se dogodila u ponedjeljak navečer u ulici Bajrama Zenunija na broju 2 kada se Haris, inače otac dvoje djece, posvađao sa Firzetom sa kojom je, navodno, bio u ljubavnoj vezi. Od svoje supruge razveo se prije nešto više od godinu dana.

Haris Tabaković (Foto: Facebook)
Haris Tabaković (Foto: Facebook)
Par je, kako se moglo nezvanično saznati, često bio u svađi, a inspektor, iako odličan u svom poslu, često je imao problema na radnom mjestu zbog burnog privatnog života. Navodno, Firzeta je protiv njega podnijela i krivičnu prijavu koju je kasnije povukla.

Prema tvrdnjama komšija, prije desetak dana par se žestoko posvađao pa je intervenisala hitna pomoć i policija. Navodno, Firzeta je stan dobila u nasljedstvo od akademskog slikara kojega je njegovala. Sa njom je ranije živjela i njena 18-godišnja kćerka.

Ovoga puta, nakon svađe, Tabaković je posegnuo za svojim službenim pištoljem i u svoju dragu ispalio pet hitaca. Smrt je bila trenutna. Ovo nam je potvrdio i Nermin Sarajlić, patolog koji je radio obdukciju nad tijelom preminule.

"Uzrok smrti u ovom slučaju bile su višestruke ustrelne rane u predjelu grudnog koša i trbuha", istakao je Sarajlić.

Kada je shvatio šta je zapravo uradio, Tabaković je sam pozvao svoju porodicu, ali i policiju. Potom je sjeo, zapalio cigaretu i sačekao da policija dođe po njega. Navodno, po njihovom dolasku samo je rekao da je pogriješio što nije i sebe ubio.

Policija je obavila uviđaj na mjestu događaja, a Tabaković je nakon hapšenja predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Od Muhidina Kape, advokata osumnjičenog, saznajemo da je njegov branjenik izuzetno rastresen i u veoma lošem stanju.

"Moj branjenik se na danas održanom ročištu za određivanje pritvora branio šutnjom", kazao je Kapo.

Najvjerovatnije, osumnjičeni za brutalno ubistvo svoj iskaz u Tužilaštvu će dati kroz nekoliko dana, kada bude mogao govoriti o onome što se dogodilo.