Uhapšen u akciji "Klik"
0

Predložen pritvor za službenika DKPT-a: Uzimao novac od kandidata koji su aplicirali za posao

S. Š.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je jučer uhapšen.
Pritvor je predložen za Damira Kovačevića, rođenog 1980. godine u Ključu, zaposlenog kao policijski službenik u DKPT-u BiH.

Za drugoosumnjičenog u predmetu (Praštalo Joja) nije zatražena mjera pritvora.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponoviti krivično djelo ili završiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je kao zaposlenik DKPT-a BiH pronalazio lica koja su aplicirala za zaposlenje te od njih tražio i dobijao novac, najčešće u iznosima od nekoliko hiljada KM, za navodno zaposlenje u DKPT-u BiH i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) BiH, pri čemu im je u više navrata nezakonito omogućavao dobijanje pitanja i konkursnih materijala.

Također, osumnjičeni se tereti za raspolaganje velikim novčanim iznosom od preko jedan milion KM, kao i uzimanje pozajmice od oko 46.000 eura, koji nije vratio osobi - državljaninu Srbije od kojeg je uzeo novac.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i pranje novca.

Postupak udaljenja osumnjičenih iz policijskih struktura do okončanja postupka provest će DKPT BiH.