Izvještaj
0

Povećan broj razbojništva i namjerno izazvanih požara tokom februara u Kantonu Sarajevo

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo u februaru ove godine bio je manji u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je broj razbojništava, a glavna meta pljačkaša su i dalje prodavnice, kladionice, apoteke, benzinske pumpe i stambeni objekti.

U prošlom mjesecu bilo je jedno ubistvo koje je potreslo cijelu BiH, a žrtva je bio uposlenik FUP-a Mahir Begić kojeg je ubio višestruki ubica Edin Gačić. Nakon višednevne potrage ubica je pronađen i likvidiran u mjestu Košćana, općina Hadžići.

Nažalost, tri osobe su izvršile samoubistvo na području općine Ilidža i to pištoljem, utapanjem i skokom s visine. Samoubistvo su počinile dvije žene od 21 i 83 godine te muškarac od 40 godina.

Na području KS počinjeno je 100 teških krađa. Ukradeno je 10 putničkih motornih vozila od kojih su dva vratila policajci MUP-a KS, a jedno su vratili vlasnici. Broj razbojnišatva je povećan, a razbojnici pljačkaju najčešće prijeteći pištoljem. Najviše razbojništava zabilježeno je u općini Novo Sarajevo.

Zabilježeno je 19 požara od kojih je 11 izazvano namjerno i to najviše na privatnim automobilima.

Nasilje u porodici i dalje bilježi visok procent. Uhapšeno je 11 osoba od kojih su većina povratnici u ovom djelu.

Kada je riječ o neovlaštenoj proizvodnji i prodaji opojnih droga, zaplijenjeno je naviše amfetamina, a nešto manje heroina i marihuane.

U februaru je bilo 616 saobraćajnih nesreća u kojima je poginula jedna osoba, a najviše ih je zabilježeno na području općine Ilidža.