Crna hronika
3

Potvrđena optužnica protiv bivšeg savjetnika u Vladi FBiH Huse Sarića zbog teškog krivičnog djela

Piše: Er. M.
Huso Sarić (Foto: CIN)
Huso Sarić (Foto: CIN)
Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zavidovićima potvrdio je optužnicu protiv Huse Sarića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja zbog kojeg je smrtno stradala jedna osoba.

Huso Sarić obnašao je dužnost savjetnika federalnog ministra rada i socijalne politike Milana Mandilović iz DF-a koji je razriješen dužnosti nakon promjene parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Sarić je, kako se navodi u optužnici, vozeći se magistralnim putem Doboj-Zenica, iz pravca Doboja u pravcu Zenice, vozio neoprezno i nedovoljno pažljivo jer se nije kretao desnom stranom puta.

On je, kako se navodi, postupajući suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, vozeći tako u mjestu Moševac kod Maglaja u desnoj krivini prešao u lijevu saobraćajnu traku namijenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog pravca.

U tom trenutku iz pravca Zenice u pravcu Doboja kretalo se putničko motorno vozilo marke autoškole "AS" kojim je upravljala H. R. Ona se uz nadzor instruktora R. S., koji je sjedio na mjestu suvozača, obučavala za vozače vozila "B" kategorije.

Kako piše u optužnici, tom prilikom je na lijevoj saobraćajnoj traci došlo do udara prednje strane njegovog vozila u prednju stranu putničkog vozila, uslijed kojeg je H. R. zadobila teške tjelesne povrede, dok je R. S. zadobio tjelesne povrede u vidu politraume koje su dovele do iskrvarenja, od kojih je na mjestu sudara podlegao.

"Kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se propisa ugrozio je javni saobraćaj i time kod drugog prouzrokovao tešku tjelesnu povredu i smrtnu posljedicu jedne osobe", stoji u optužnici.

Sarić je prije angažmana u kabinetu bivšeg ministra Mandilovića obnašao i funkcije direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.