Tužilaštvo HNK
0

Potvrđena optužnica protiv Aldijane Štete za pronevjeru novaca iz Narodnog pozorišta Mostar

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo HNK je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Aldijane Štete (43), zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zlouporaba položaja i ovlasti za pronevjeru i pranja novaca u Narodnom pozorištu Mostar, a Općinski sud je potvrdio.

Kako se navodi iz Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, svaku tačku optužnice od njih 13 potvrdio je Općinski sud u Mostaru.

Prema optužnici, Aldijana Šteta se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, šefice računovodstva JU "Narodno pozorište" u Mostaru, sa A. Z. direktorom Opće zadruge "Trans Commerce" p.o. Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge JU "Narodno pozorište"u u Mostaru, koje usluge nikad nisu izvršene, kako bi iste iskoristila kao osnovu za pribavljanje protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

"Sačinjavala je dokumentacije o poslovnoj suradnji JU 'Narodno pozorište' u Mostaru sa pravnim osobama 'Kompas Trade Tours' d.o.o. Mostar i Opća zadruga 'Trans Commerce' p.o. Mostar, izdavanjem računa za poslove koji se u stvarnosti neće desiti. Potom je upotrebom navedene dokumentacije sa neistinitim podacima kao osnova za obavljanje bezgotovinskih novčanih transakcija sa računa JU 'Narodno pozorište' u Mostaru, 'Kompas Trade Tours' d.o.o. Mostar i Opća zadruga 'Trans Commerce' p.o. Mostar. U periodu od decembra 2018. godine do kraja 2020. godine, u poslovne isprave unosila je neistinite podatke i neistinite poslovne isprave uporabila pri poslovanju kao da su istinite", stoji u optužnici.

Cilj bio, kako se navodi , da sebi i drugom pribavi protupravnu korist i svjesna da na taj način za iznos pribavljene protupravne koristi nanosi štetu JU "Narodno pozorište" u Mostaru i znajući da novac koji je pribavljen počinjenjem krivičnog djela, A. Z. i Opća zadruga "Trans Commerce" p.o. i A. Z. i "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar, izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod "UniCredit Bank" d.d. Mostar i "Privredne banke" d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos i da im pomaže u tome.

Aldijana Šteta, kao šefica računovodstva JU "Narodno pozorište" u Mostaru je, kako se navodi, iskorištavajući navedene ovlasti za svoj osobni interes suprotno interesu poslodavca, istodobno svjesna da u poslovnu ispravu unosi neistinit podatak, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist.

"Tako je u navedenom periodu u 13 slučajeva postupila na gore opisani način i uz određenu proviziju. Pa je optužena Aldijana Šteta za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100,00 KM, a A. Z. i A. Z. protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM. Nanijela je štetu JU 'Narodno pozorište' u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM. Pomogla je A. Z. i A. Z. da novac koji je pribavljen počinjenjem krivičnog djela u kojem je i sama sudjelovala, u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM, A. Z. i Opća zadruga 'Trans Commerce' p.o. i A. Z. i 'Kompas Trade Tours' d.o.o. Mostar izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod 'UniCredit Bank' d.d. Mostar i 'Privredne banke' d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos", navedno je u optužnici.

Ističe se da je optužena Aldijana Šteta, kao odgovorna osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, zlouporabom položaja i iskorištavanjem ovlasti pribavila sebi i drugom imovinsku korist u iznosu preko 10.000,00 KM, pomogla drugom da novac pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala izravno primi, drži i raspolaže njime i tako prikrije njegovu prirodu.

Također, se navodi da je Tužiteljstvo u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene, sukladno Zakonu.