Uhapšen na granici BiH
65

Potvrđena optužnica i produžen pritvor Esi Raziću za zločin protiv ratnih zarobljenika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv Ese Razića, rođen u Čapljini (1966.), državljanin SAD-a, zbog sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koju je 09.11.2023. godine Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

"Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produženje mjere pritvora optuženom, te je Kantonalni sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog osnovan i dana 13.11.2023. godine donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženog. Postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude, a najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice", navode iz Tužilaštva HNK.

Navode da se Esi Raziću optužnicom stavlja na teret da je dana 02.10.1993. godine, u jutarnjim satima, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubistvo dva ratna zarobljenika.

Iz Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona podsjećaju da je Eso Razić uhapšen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja krivičnog postupka.