Crna hronika
23

Potukli se štićenici u Zavodu Hum, jedan teško povrijeđen

Piše: E. F.
Zavod Hum (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod Hum (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dvojica štićenika Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Hum potukla su se danas u ovoj instituciji, a u žestokom obračunu jedan od njih je zadobio i teže povrede.

Kako saznajemo, frakturu nosa zadobio je Kristijan M. te je zbog ove povrede završio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Pacijent je zbog frakture nosa upućen na Kliniku za ORL", kazala je za Klix.ba Azra Dedajić, šef Odjela za odnose sa javnošću Kliničkog centra u Sarajevu.

Dvojica štićenika i to Kristijan M. te V. V. koji su inače punoljetni povratnici u vršenju krivičnih djela navodno su se najprije žestoko posvađali, a verbalni sukob je potom prerastao u žestoku tuču. Razlog tome navodno su međusobni novčani dugovi.

Veći incident spriječen je zahvaljujući brzoj reakciji zaštitarske agencije u Zavodu ali i pravovremenom dolasku policije na mjesto događaja. Štićenici su razdvojeni te im je ponuđena medicinska pomoć. Jedan od njih, tačnije Kristijan, prihvatio je ponuđenu medicinsku pomoć te je prebačen na KCUS dok je drugi štićenik kazao da mu pomoć nije potrebna.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i Dževad Šuško, direktor Zavoda koji je istakao kako se ovi štićenici nalaze zapravo na izdržavanju mjere koja im je izrečena pravosnažnom presudom.

"Obojica su odavno punoljetni i povratnici su u vršenju razbojništava i drugih krivičnih djela", kazao je Šuško.

Mjera koju nad njima provodi Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Hum kako je istakao Šuško ne postiže svoju svrhu i zbog toga dolazi do ovakvih incidenata.

"Uprkos mjeri koja im je izrečena oni imaju mogućnost izlaza iz ustanove i tako se vraćaju krivičnim djelima. Zbog toga smo zatražili da im se preinači mjera koja se sada provodi u otvorenom sistemu zaštite i zatražili smo da da im se mjera izrekne i provodi u nekom od zatvorenih sistema zaštite iz kojih neće moći izlaziti i koji će zapravo postići svoju svrhu kažnjavanja", istakao je Šuško.